Toonbankweegschalen niet zuiver

De ouderwetse toonbankweegschalen zijn geen zuiver weegmiddel voor het wegen van producten. Marinus Talea, hoofd Dienst Waarborg en IJkwezen van Handel en Industrie (HI), zegt dat tenminste 20% van de kleine winkeliers deze weegschaal nog gebruikt. De toonbankweegschaal gaat tot 1 gram nauwkeurig, terwijl de snelweger een grotere nauwkeurigheid heeft, zegt Talea. De meeste winkeliers zijn reeds overgeschakeld op de snelle weger met wijzer of de elektronische weegschaal. De Dienst Waarborg en IJkwezen heeft in Paramaribo en Commewijne de ijking van meetmiddelen afgerond. De dienst zal in de komende periode de ijk-activiteiten voortzetten in Moengo, waarna de districten Saramacca, Coronie en Nickerie worden aangedaan.
‘Er zijn naast het gebruik van de  toonbankweegschaal geen andere ongeregeldheden aangetroffen in het veld’, zegt Talea. De dienst geeft op reguliere basis voorlichting aan de gebruikers van industriële weegapparaten, waardoor er nauwelijks overtredingen worden geconstateerd. Zo is het gebruik van een keukenweegschaal voor handelsdoeleinden bij wet verboden; maar dit komt nauwelijks meer voor, zegt Talea. Bij het ijken wordt erop gelet dat de weegschalen die gebruikt worden in winkels en bedrijven in evenwicht zijn. Het hanteren van een toonbankweegschaal is bij wet niet verboden, maar de winkelier wordt toch geadviseerd om liever gebruik te maken van een snelweger.  Het is volgens Talea een kwestie van gewenning. Het zijn de  kleine traditionele  winkeliers die nog gebruikmaken van dit vroegere weegmiddel. Het kost wat tijd hen over te halen om over te stappen op de moderne elektronische weegschaal of de snelweger.

error: Kopiëren mag niet!