Suriname telt meer dan 8.000 dienstplichtigen

De Surinaamse overheid heeft een groot reservoir aan dienstplichtigen. Uit het “Rapport betreffende de vaststelling van de status quo van het CBA- bestand” komt naar voren dat er dit jaar 8.025 18-jarigen bijkomen.  Er zijn net iets meer mannen dan vrouwen die dienstplichtig worden. Het gaat om geschatte cijfers, want niet alle 18- jarigen kunnen voor de dienstplicht worden opgeroepen.  Het rapport is door Anton Paal en M. Kromodimedjo opgesteld. Paramaribo levert ongetwijfeld de meeste dienstplichtigen af. Dat is logisch, omdat dit district verreweg het grootste aantal inwoners telt. Dit jaar worden 3.482 burgers in de hoofdstad 18 jaar. In Coronie is dat aantal 41.
Het vreemde is dat, hoewel er meer dienstplichtige mannen zijn, in Paramaribo er juist meer vrouwen beschikbaar zijn (1.705 mannen / 1.777 vrouwen). Ook in Wanica en Nickerie bestaat hetzelfde beeld: 839 mannen  om 843 vrouwen in Wanica en 271 mannen om 276 vrouwen in Nickerie.
De regering is van plan om de dienstplicht weer in te voeren. President Desi Bouterse maakte dat in oktober vorig jaar bekend. Intussen is de wet Dienstplicht af. Hij moet nog op het bord van De Nationale Assemblee worden geplaatst.  De oppositie is niet blij met deze aangekondigde maatregel. Het lid Ronald Venetiaan zei dat het leger via de normale lichtingen voldoende gegadigden krijgt.

error: Kopiëren mag niet!