Bondscoach Ricardo Winter: Je mag geen enkele tegenstander onderschatten

Nadat in 2001 het eerste toernooi om de Parbo Bier Cup met Sparta plaatsvond, kwamen achtereenvolgens Fortuna Sittard, RBC, NAC, RKC en WillemII naar Suriname. Vervolgens was het de beurt aan de Suriprofs. Historie werd echter geschreven in 2009 toen een team werd geformeerd uit spelers van de nationale competitie van Suriname en Suriprofs uit Nederland. Dit jaar wordt het dus de tweede keer dat spelers uit Suriname en Nederland een elftal zullen vormen. Ricardo Winter, de bondscoach van Suriname, maakt ook deel uit van de technische staf die de ploeg vanuit de zijlijn zal leiden. Vanwege het feit dat de constellatie anders is, wat inhoudt dat het technische team nu sterker is, betekent voor Winter dat het rendement nu hoger kan zijn. Er zijn goede afspraken gemaakt met alle geledingen waardoor een goed toernooi moet worden afgewerkt.
Winter heeft als trainer geparticipeerd aan het Parbo bier Cup-toernooi, waarbij de Suriprofs toen nog niet betrokken waren, maar clubs uit Nederland. ”Dat is echter geen probleem, ik zie dit nu als een bijzondere ontwikkeling te kunnen werken met spelers van onze selectie samen met de Suriprofs.” Volgens de bondscoach zal de communicatie echter van essentieel belang zijn tussen de verschillende actoren, en vooral met de Surinaamse spelers, die niet zullen kunnen spelen in het toernooi. Je gaat namelijk niet alle 23 kunnen inzetten, dus ze moeten ook daarop voorbereid worden om later niet teleurgesteld te zijn.
Dat gedeelte vindt hij minder prettig, maar het is ook onderdeel van je werk en sowieso kan niet iedereen worden meegenomen in de selectie, die uiteindelijk in het toernooi gaat spelen. Voor de rest ziet hij het toernooi als heel positief en door de combinatie kan je je ook gaan optrekken, wat voor zowel hem als de spelers geldt. “Door de samenwerking leer je van de mensen.”
Met betrekking tot het feit dat de voetbalgemeenschap een combinatie-elftal als ideaal ziet, reageert Winter alsvolgt: “Kijk, dat is onze grote droom en als dit de aanzet en de prikkel moet zijn, dan denk ik dat we het goed moeten implementeren. Als we een goed resultaat en goede samenwerking kunnen neerzetten, geeft het alle reden om te vragen ervoor. Het zou een heel goede ontwikkeling zijn.”
Hoe denkt Winter over de tegenstanders? “Guyana is een geduchte ploeg, vooral als de jongens die in het buitenland zitten, meedoen. Het zijn profs die weten van wanten. Vitesse heb ik niet echt bekeken, maar wat wij willen gaan doen, is met de nieuwe constellatie en ingredienten die er zijn, streven om een tree hoger te komen en als het kan twee treetjes. We gaan daarom hard werken, extra werken.”
Met betrekking tot het extra werken hoop ik niet dat de clubs mij verkeerd begrijpen, daar het geenszins in de bedoeling ligt om de jongens over te belasten. De jongens moeten gebruikmaken van de extra training van de nationale selectie om ook aan zichzelf te werken en geen misbruik te maken van de situatie door of bij de selectie of bij de club te gaan skippen.
Tijdens de oefenwedstrijden die we hebben gepland, moet het zichtbaar zijn dat er progressie is in de groep. Winter weet daarnaast dat er een extra druk op hem zal worden uitgeoefend vanwege het feit dat er voor eigen publiek wordt gespeeld, en ondanks het feit dat het iets is waar je niet  aan went, moet je ervoor gaan. Indien je voorbereiding goed is, is je zelfvertrouwen uiteraard ook groter. Je moet daarom ook niks aan het toeval overlaten, waardoor je wat van de druk van je kan afzetten. Tot slot wil Winter meegeven dat je binnen de voetballerij met elke tegenstander rekening moet houden. Hij gaat ze ook beter proberen te analiseren. Je mag geen enkele tegenstander onderschatten en uiteraard gaan wij voor de overwinning van het toernooi. Je gaat ervoor om telkens zoals ik eerder aanhaalde een trapje hoger te komen, anders halen wij het niet.

error: Kopiëren mag niet!