Stichting Saathi geeft wervelende show in Guyana


Op 5 mei 2012 vierde Guyana haar 174ste  Indian Arrival day. Op deze dag wordt elk jaar de immigratie van contractarbeiders van hindoestaanse afkomst vanuit India naar Guyana herdacht.Door de Indian Arrival Committee (IAC), onderauspiciën van de Ministry of Tourism, Industry & Commerce, werd Stichting Saathi uitgenodigd als hoofdattractie te participeren tijdens de viering van dit heuglijk feit. De stichting vertrok met een delegatie van 10 man op vrijdag 4 mei 2012 naar Guyana. De groepsleden die hun bijdrage hebben geleverd aan het optreden zijn:Asraf Mohamed Rakieb- (demonstratiestokkensport), Asraf Mohamed Shafiek( demonstratiestokkensport), Bhawan Hans
( klassieke dans en fusion), Ramcharan Manojkoemar( dhantaalspeler, koor),Ramkhelawan Kamlesh (toetsenist, koor), Ramkhelawan Kries( voorzanger), Ramphal, Adesh( percussie, drum), Ramphal Kiran Prakash ( dhol-, dhaplaspeler, koor), Sewdien Krishan( cameraman, soundtechnician) en Sewgobind Sachchida( zangeres, koor).Op zaterdag 5 mei 2012 verzorgde deze groep een wervelende culturele show op het Albion Sports Complex Stadion te Berbice, onder belangstelling van meer dan 20.000 toeschouwers. De hoofdonderdelen van de show waren onder andere BaithakGana, Bhojpuri, Chutney, Qawali, Bhajan, Birha, een stokkensportdemonstratie onder begeleiding van de Dhapla, Klassieke kathakdans en Baithak Gana mix met Kathak (fusion). Deze show, waar er een alcoholverbod gold, was bezocht door verschillende hoogwaardigheidsbekleders van Guyana, onder wie ministers, parlementsleden en de vicepresident,tevens minister of Public Works of Guyana, dhr. Samuel Hinds.Aan laatstgenoemde werd als teken van eenheid en vriendschap een schilderij genaamd Friendship overhandigd, waarin een fusie van de Surinaamse en Guyanese  vlag te zien is. Al met al mogen wij terugblikken op een zeer geslaagde show, waarbij de Surinaams-hindoestaanse cultuur hoog aangeschreven stond en op een waardige wijze is uitgebracht, zegt Kries Ramkhelawan.
Vermeldenswaard is verder dat een soortgelijke show op 2 juni 2012  in Nickerie zal  worden verzorgd in verband met de 139ste viering van de Hindoestaandse  Immigratie, onder leiding van het immigratiecomité aldaar, voorgezeten door dhr. Gautam Dwarka.Op uitnodiging van het IAC Trinidad zal Stichting Saathi ook deel uitmaken van de viering van de Hindoestaanse Immigratie te Trinidad op 31 mei 2012.

error: Kopiëren mag niet!