St. Vincentius Ziekenhuis houdt ontruimingsoefening

Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft maandag zijn eerste ontruimingsoefening gehouden. In het opleidingsgebouw van het ziekenhuis is een ontploffing met daaropvolgende brand gesimuleerd, waarna het gebouw met spoed is ontruimd. De bedoeling van de ontruimingsoefening was om na te gaan binnen hoeveel tijd alle aanwezigen in het gebouw op de aangewezen veilige opvangplek konden worden verzameld en in welke mate hulp aan slachtoffers kon worden geboden. Om de sfeer van een reële rampsituatie na te bootsen, was maar een kleine groep vooraf op de hoogte gesteld van de ontruimingsoefening. Na de knal en daaropvolgende brandmelding brak er aanvankelijk paniek uit, maar binnen drie minuten waren alle personeelsleden en studenten op ordelijke wijze uit het gebouw geëvacueerd. De bedrijfshulpverleners snelden vervolgens door het gebouw om mogelijke slachtoffers die waren achtergebleven naar buiten te dragen. Twee ‘slachtoffers’ werden met verschijnselen van rookverstikking uit het gebouw vervoerd en kregen eerste hulp toegediend. Na tien minuten kon het sein voor terugkeer naar de normale plek worden gegeven.
De algemene rampencoördinator van het St. Vincentius Ziekenhuis, algemeen directeur Manodj Hindori, gaf aan dat de ontruimingsoefening is gehouden in het kader van het rampenplan van het ziekenhuis. Hij vertelde dat het rampenplan van het ziekenhuis in 2011 is vastgesteld, maar dat er regelmatig moet worden geoefend om in geval van een echte ramp goed voorbereid te zijn op opvang van mogelijke slachtoffers en ontruiming van getroffen gebouwen. Tijdens de eerste ontruimingsoefening werd de responstijd nauwkeurig bijgehouden door waarnemers en zijn de communicatielijnen tussen de verschillende verantwoordelijkheden uitgetest. Hindori sprak zijn waardering uit over de inzet van de bedrijfshulpverleners en over de vlotte reactie van het aanwezige personeel.
Ook Miquel Gilliot, coördinator van de ontruimingsoefening, sprak zijn tevredenheid uit over het verloop van de evacuatie. Hij vond de aanpak van de hulpverleners professioneel en was tevreden dat binnen enkele minuten de hele vleugel was ontruimd. Hij denkt dat na evaluatie van deze eerste oefening het ziekenhuis gereed is om een volgend niveau van oefening te organiseren, waarbij dag en tijdstip helemaal niet vooraf bekend zullen worden gemaakt en waarbij ook de brandweer en de politie aan te pas zullen komen. Als het ziekenhuis ook die oefening goed doorstaat, zal er nog één worden gehouden waarbij ook afdelingen met patiënten zullen moeten worden ontruimd. Het St. Vincentius Ziekenhuis hoopt met deze regelmatige oefeningen gereed te zijn voor het bestrijden van een ramp, mocht die zich voordoen in het ziekenhuis.

error: Kopiëren mag niet!