Goudsector grootste benzineverbruiker

Bij de SOL-pompen kost een liter unleaded vanaf gisteren SRD 5.34. De prijs van super unleaded is gestegen naar SRD 5.40 per liter. De prijs van ongelode benzine bij Suritex bedraagt SRD 5.37 en super unleaded SRD 5.43. Tot maandagavond kostte een liter unleaded bij de SOL-pompen SRD 5.16 . Voor super unleaded werd er SRD 5.22 betaald. De prijs is met ongeveer SRD 0.18 gestegen.
Volgens Sirodjenie Jankie, ondervoorzitter van de Servicestations Exploitantenbond (SSEB), zijn de prijzen alleen bij de SOL gestegen, omdat zij een duurdere lading hebben binnengehaald. De prijzen verschillen niet veel van de prijzen van Suritex.
Vicepresident Robert Ameerali zegt dat ondanks de verhoogde prijs van brandstof, het verbruik toch met 17 miljoen liter is toegenomen. Jankie beaamt dat wanneer de vp zegt dat de import  van benzine is gestegen, hij inderdaad gelijk heeft. De vicepresident verzwijgt echter eraan toe te voegen dat het grootste deel van het overschot aan importen wordt opgeslokt door de goudsector. De toename is eigenlijk niet  bij de pomp te merken, maar in de goudindustrie, waar die ook nog wordt gesubsidieerd.  “Daar is de productie gestegen.” Bedrijven in de goudindustrie, m.n. Iamgold, hoeft geen government take te betalen. De verkoop bij de pompen is volgens de ondervoorzitter met 30% procent gedaald.
De regering heeft aangegeven dat de government take niet wordt teruggedraaid. Volgens vicepresident Robert Ameerali  heeft het nauwelijks zin om de government take op brandstof terug te draaien. Als het overheidsaandeel naar nul zou worden teruggedraaid, zou een product van bijvoorbeeld SRD 8.75 slecht 7 cent goedkoper kosten. De prijzen in de winkels hebben volgens hem te maken met de stijgende wereldmarktprijs voor olie, waardoor transport van goederen naar Suriname duurder wordt. Met de government take gaat per liter SRD 1, 60 naar de overheid. Hiermee wordt de verhoging van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 275 naar SRD 525 per maand, de verhoging van de  Algemene Kinderbijslag (AKB) van SRD 3 naar SRD 30 per kind per maand, de SRD 50 korting op de maandelijkse loonbelasting en de verhoging van de belastingvrije grens op pensioenen tot een bedrag van SRD 1.900 opgevangen.

error: Kopiëren mag niet!