Frans Kasantaroeno, directeur Stinasu aangehouden

De directeur van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) is gisteravond aangehouden door de politie. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, wacht de resultaten van het onderzoek af. Kasantaroeno is ondervoorzitter van de partij, “maar dit is een persoonlijke aangelegenheid waar Pertjajah Luhur niks mee te maken heeft”, zegt Somohardjo aan Starnieuws.

Politiewoordvoerder Drohpatie Ramklelawan bevestigt tegenover Starnieuws de aanhouding. Zij merkt op dat de politie bezig is met het onderzoek. Eerder is de parkwachter van natuurreservaat Brownsberg ook aangehouden. De mannen worden verdacht van medeplichtigheid aan oplichting, valsheid in geschrifte of knevelarij.
Onschuldig
Kasantaroeno heeft aan Somohardjo gezegd, toen de zaak enkele weken geleden aan het licht kwam, dat hij onschuldig is. Kasantaroeno verklaarde eerder tegenover Starnieuws dat hij nooit geld of goud heeft gevraagd in ruil voor het ontplooien van activiteiten door gouddelvers in het park. Er waren meer dan 2500 illegale gouddelvers actief in het gebied. Zij hebben enorme ravage verricht in het park.
Minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer heeft de vorige maand Kasantaroeno geschorst. Dit in verband met het onderzoek. Er zijn heftige protesten gekomen tegen het vernietigen van het natuurpark. De Commissie Ordening Goudsector heeft met onderhandelen en tact de mensen uit het gebied gekregen. Toen bleek dat de mensen goud hebben betaald om te kunnen werken in het park.

error: Kopiëren mag niet!