Voorlopig geen transseksuelen in verkiezing Miss Suriname

De organisator van de Miss Suriname-verkiezing, Angel Public Relations & Administration (Apra), zegt bij monde van haar vicepresident Farida Soebhan,  dat voorlopig geen transseksuelen zullen worden toegelaten tot de Miss Suriname-verkiezing. De organisatoren van de grote internationale missverkiezingen staan momenteel onder vuur. Geëist wordt van deze organisaties dat zij ook transseksuelen toelaten tot deze verkiezingen. De organisatie van de Miss Universe-verkiezingen heeft eerder deze week bekendgemaakt dat vanaf nu ook vrouwen die als man werden geboren, mee mogen strijden om de Miss Universe-titel. De beslissing volgt na ophef over het uitsluiten van een Canadese transseksueel. De 23-jarige Jenna Talackova werd eind vorige maand gediskwalificeerd van de Miss Canada-verkiezing nadat werd ontdekt dat ze een geslachtsverandering had ondergaan. De Canadese organisatie zei weliswaar dat ze Talackova een ‘echte meid’ vonden, maar dat ze niet anders konden vanwege de regels van de Miss Universe Organization. Die organisatie wordt gerund door de Amerikaanse zakenman Donald Trump en mediabedrijf NBC en zij ontvingen een klacht over de zaak van belangenvereniging Glaad. Hierin werd erop gewezen dat verscheidene organisaties, zoals het Internationaal Olympisch Comité, de Amerikaanse padvinderij en America’s Next Top Model al overstag waren gegaan om het nieuwe geslacht van transseksuelen te erkennen. De Miss Universe Organization werkt nog aan de precieze tekst van het nieuwe beleid, maar zegt dat transseksuelen ondertussen al kunnen worden toegelaten. De nieuwe regel van de Miss Universe wordt niet door alle landen gedragen. Zo heeft de Miss Mexico-organisatie aangegeven geen transseksuelen te zullen toelaten.
Soebhan zegt dat er internationaal reeds grote missverkiezingen zijn voor transseksuelen. Apra keek zelf ook naar mogelijkheden om een missverkiezing voor transseksuelen te organiseren, maar volgens haar is Suriname nog niet zo ver. Apra is ook ‘franchise holder’ voor Mister World. Wanneer de allereerste Mister World Suriname-verkiezing wordt gehouden, is nog niet bekend.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!