Nederlandse ambassadeur keert voorlopig niet terug naar Suriname

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken Nederland heeft gisteren laten weten dat de ambassadeur van Nederland in Paramaribo, Aart Jacobi, voorlopig niet terugkeert naar zijn post. Afgelopen week werd hij voor overleg, welke te maken had met de aanname van de Amnestiewet,  teruggeroepen naar Nederland. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer heeft de minister ook bekendgemaakt de hulp aan Suriname te zullen opschorten. Het gaat om een bedrag van circa 20 miljoen euro. Hij zal dit komende vrijdag in de ministerraad bespreken.
Rosenthal geeft aan dat er gekeken zal worden of de 20 miljoen hulp, bestemd voor de Surinaamse overheid, kan worden gegeven aan andere organisaties in het land. Verder gaat hij proberen de verdachten de toegang tot het hele Schengen-gebied te ontzeggen. Er was kamerbrede steun voor de maatregelen van de regering. Deze maatregelen zijn bedoeld als represaille tegen de verruiming van de omstreden Amnestiewet.
Voormalig president tevens NPS-parlementariër Ronald Venetiaan zegt dat het goed zou zijn om aan de huidige regeerders te vragen wat de invloed kan zijn van deze maatregelen voor  Suriname.

error: Kopiëren mag niet!