Agenten niet vervolgd voor arrestatie Edu Nandlal

Agenten van de Utrechtse politie hebben geen buitenproportioneel geweld gebruikt, toen zij op de avond van eerste kerstdag vorig jaar de Surinaamse ex-voetballer Edu Nandlal arresteerden. Er is dan ook geen reden om deze agenten strafrechtelijk te vervolgen. Nandlal is lid geweest van het Kleurrijk Elftal, de voorganger van de Suriprofs. Hij was een van de weinige overlevenden van de vliegramp van 1989, waarbij een kist van de SLM dichtbij Zanderij neerzeeg. In die vlucht kwamen een aantal leden van het Kleurrijk Elftal om.
Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie op grond van de resultaten van een onderzoek dat is ingesteld, nadat Nandlal had geklaagd over het geweld dat de politie tegen hem gebruikte. De politie dacht dat de gehandicapte man betrokken was bij een inbraak, maar daar bleek geen sprake van te zijn. De ex-voetballer haalde met zijn 14-jarige dochter spullen uit hun woning aan de Che Guevarastraat. In eerste instantie legde hij rustig aan de agenten uit wat er aan de hand was, aldus het OM, maar toen de politie zijn dochter ondervroeg werd hij agressief. ‘Toen is door de agenten gepast geweld gebruikt om hem op afstand te houden en onder controle te krijgen’, aldus een woordvoerster van het OM. Dat gebeurde nog een keer toen de agenten hem hadden aangehouden wegens geweldpleging en hem in de politieauto wilden zetten. ‘Daarvan zijn camerabeelden beschikbaar.’ Er zijn geen opnames gevonden van geweld dat bij het politiebureau door de agenten zou zijn gebruikt, zoals Nandlal naar buiten bracht.

error: Kopiëren mag niet!