Nieuwe route, nieuwe kansen

De strategie die de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft gevolgd om via Guyana naar Miami (USA) te vliegen, wordt breed geprezen. Enige dagen terug vond de inaugurele vlucht plaats waarbij ons staatshoofd en de regeringsleider van Guyana persoonlijk aanwezig waren om hun felicitaties over te brengen. De route is in twee instanties nieuw. In de eerste plaats is het nieuw dat SLM vliegt naar Guyana. Dat is een pluspunt omdat er een behoefte bestaan heeft bij niet alleen Guyanezen, maar ook Surinamers. Tot voor kort moest eerst gevlogen worden naar Trinidad. Vanuit Trinidad werd toen gevlogen naar vlak hiernaast. Heel vaak was de aansluiting van de vluchten niet vlekkeloos. Tussen het aankomen op Trinidad en de vlucht naar Suriname of Guyana konden soms 6 uren liggen. Dus was de backtrack-route een optie, of de veerdienst. De waterroute werd niet door iedereen geprefereerd, maar vliegen duurde te lang. Vaak moest uren doorgebracht worden op de Piarco Airport van Trinidad. De vluchten van SLM naar Georgetown zijn dus een ware verlichting. De prijs die berekend is voor deze route is ca. USD 250. Of dit hoog of aan de lage kant of redelijk is, is moeilijk te zeggen. Dat zal blijken uit de reactie van het publiek dat regelmatig moet reizen.
Interessant, commercieel gezien, is de route Georgetown-Miami. Het is in de eerste plaats na 6 jaar dat SLM weer naar Miami vliegt. In 6 jaar zijn de Surinamers waarschijnlijk enigszins veranderd. Waarom SLM gestopt is met het vliegen naar Miami 6 jaar geleden is formeel niet bekend en niet publiekelijk gemaakt door de SLM. Wel is het zo dat op gegeven moment jan en alleman kon vliegen naar Miami en Belem. Er werden groepsreizen georganiseerd en deze oorden waren favoriete reisbestemmingen. Er doen verhalen de ronde dat op gegeven moment een zeker patroon van wangedrag zich begon voor te doen onder de Surinamers in Miami. Hotelkamers zouden naar verluidt worden gesloopt; baddoeken, bedlakens, hotelservies en zelfs hotel-tv’s zouden in grote tassen worden gestopt en meegenomen. Volgens deze verklaringen zou een bepaald deel van de Surinamers als een plaag met de SLM neerstrijken in Miami. Tours gingen niet meer als voorheen, hotels waren niet meer zo bereidwillig om ons te ontvangen, waardoor het reizen toen zou zijn afgenomen.
In de afgelopen 6 jaar is Suriname veranderd. Door een zekere aanhoudende stabiliteit is er een zeker vermogen ontwikkeld bij een middenklasse. Deze middenklasse zoekt naar betaalbare reisbestemmingen, buiten Nederland. Miami kan als een vakantiebestemming dienen. De SLM kan deze bestemming commercieel runnen met een goede marketing. De beach van Miami is favoriet, maar er is nog meer. Alle bestemmingen in Miami moeten goed bekend zijn. Online kan de SLM ook faciliterend optreden met betaalbare strategisch gelegen hotels. Die service is er al, maar het moet ook klantvriendelijker toegankelijk worden gemaakt. Er zijn geen vluchten vanuit Guyana naar Miami, SLM is de enige. Als de marketing goed wordt aangepakt kan SLM flink gaan verdienen aan deze nieuwe lijn. Voor een deel van het Surinaams publiek is Miami bekend terrein. Voor een groter deel is de bestemming compleet nieuw. Het is daarom zaak dat de SLM het niet houdt op puur de verkoop van de reis, maar de bestemming ook aanprijst. Als er een toeristische kalender in Miami is, moet dit ook worden bekendgemaakt.
Er zijn steden in de USA die Surinaamse gemeenschappen herbergen. Deze vlucht kan voor deze gemeenschappen en degenen die hun willen bezoeken, gebruikt worden. Er zijn immers geen andere vluchten bekend naar de USA. Het succes van een vlucht zal voorts  afhangen van de kwaliteit van de vluchten. Miami is doorgaans voor Surinamers een vakantiebestemming. De cultuur in de SLM-kisten moet in lijn zijn met dit vakantiegevoel en dan gaat het met name om de klantvriendelijkheid. Een pluspunt is dat de reis naar Miami ca 2 uur duurt. De rol die SLM in de regionale luchtvaart speelt is zeer prijzenswaardig. Deze leidende rol geeft vertrouwen en opent deuren voor andere Surinaamse bedrijven. We hopen dat ook op deze route zo min mogelijk vertragingen optreden en dat onze carrier verder haar vleugels mag uitslaan en de regio voor ons ontsluit. Immers er ligt nog een hele Zuid-Amerikaans achterland in Brazilië, maar vooral daarachter met een rijke historie en cultuur die wij nog niet exploreren.

error: Kopiëren mag niet!