Mati Fu Tego: ‘Keer het moreel verval onder jongeren’

Het ligt niet alleen aan jongeren om het toenemend moreel verval te keren dat duidelijk zichtbaar is in de samenleving. Opvoeders, ouders, verzorgers en verantwoordelijke overheidsinstituten hebben daarin elk een specifieke taak en zullen meer dan ooit hun bijdrage moeten leveren het getij te keren. Dit is de mening van Marijke Cairo- Etnel, voorzitter van Mati Fu Tego.  Deze organisatie hield vorige week een open discussieavond, waarbij gesproken is over het moreel verval onder jongeren. Voorts zijn er bouwstenen aangedragen hoe te geraken tot een gewenste situatie. Cairo zegt dat er nog steeds grote aantallen jongeren zijn die wel een huis hebben, maar geen thuis. De thuissituatie is verre van rooskleurig.
Jongeren van 16 jaar zijn moeder en vader in huis, omdat er geen vader is in huis en de moeder vaker elders vertoeft om de kost te verdienen. Er zijn  ook situaties waarbij de moeder absent is,  omdat ze naar Frans-Guyana moet om te bevallen. De goede sociale voorzieningen voor kinderen in het oosterbuurland blijkt de reden te zijn voor deze moeders om hun baby daar ter wereld te brengen. Maar het is en blijft een ongezonde en onverantwoordelijke situatie voor de kinderen die maandenlang alleen thuis achterblijven in Suriname. Deze kinderen groeien op zonder sociale controle. Ze hebben hun eigen leefregels, omdat er geen oudere in huis is die hen zegt hoe ze zich moeten gedragen of corrigerend optreedt. Dit losbandig leven nemen zij mee naar school en dragen  die over aan schoolmaatjes, met alle nare gevolgen van dien, zegt Cairo.
Tijdens de discussieavond werden deze situaties ook belicht tegen de achtergrond van de huidige uitspattingen in het onderwijs. Cairo verwijst naar situaties, waarbij een mulo-leerkracht zwanger is van een van haar leerlingen en een oudere man een schoolgaand meisje bezwangerd heeft. ‘Wat voor respect verwachten ouderen van jongeren te krijgen als we deze situaties hebben en van wie  moeten jongeren het juiste voorbeeld krijgen’, vraagt Cairo zich af. De discussieavond is in ieder geval een aanzet om een duurzame bijdrage te leveren om een eind te kunnen brengen aan deze ongewenste situaties. Het panel op deze discussieavond bestond uit ter zake deskundigen Carl Breeveld (DOE/ DNA-lid), Marija Heymans- Goedschalk (psycholoog) en Robert Peneux (beleidsadviseur Minov). De bijeenkomst werd gehouden in de EBGS gemeente Noord aan de Grote Combeweg. Mati Fu Tego staat bekend om haar nationale campagne tegen mobiele porno onder jongeren.

error: Kopiëren mag niet!