Bestuurskundige August Boldewijn: ‘DNA-voorzitter Simons moet einde maken aan onrust amnestiekwestie’

Jennifer Geerling-Simons is in haar functie van parlementsvoorzitter de aangewezen persoon die een eind moet maken aan de onrust die is ontstaan vanwege het amnestievraagstuk, zegt bestuurskundige August Boldewijn. Zij zal volgens de analist  niet voorbij kunnen gaan aan wat het internationaal parlement en tal van andere internationale organisaties hebben geëist. Bovendien zal Simons, die  laatst nog gekozen is in een topfunctie in het IPU, geen andere keus hebben dan gevolg geven aan de oproep van deze organisaties, zegt Boldewijn.  Het ligt geheel aan de DNA-voorzitter om te beslissen of deze wet wel of niet wordt behandeld. De analist zegt dat bij het verlenen van amnestie,  de 8 december-nabestaanden hun recht zullen zoeken bij Amnesty International. Dit zal als gevolg hebben dat Suriname een slecht  imago krijgt van een land dat  straffeloosheid stimuleert. Al Suriname zich met het  goedkeuren van de Amnestiewet internationaal te schande zet, zullen volgens Boldewijn de consequenties niet te overzien zijn. Organen als Transparancy International en Amnesty International zullen landen rapporteren  en aanschrijven geen zaken meer te doen met Suriname, zegt de politiek  analist.

error: Kopiëren mag niet!