Toerisme naar Suriname en destinatie marketing

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) organiseert op 28 maart een lezing met als titel “Toerisme naar Suriname en destinatie marketing”. De lezing wordt verzorgd door de directeur van Stichting Toerisme Suriname(STS), Armand Li -A- Young. De vereniging is ervan bewust dat de “non renewable resources” zoals bauxiet, goud en aardolie eens op zullen raken. Voor de volgende generatie moeten er andere sectoren worden ontwikkeld. De toerismesector in Suriname heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een van de belangrijke deviezenverdieners voor de nationale economie. Op basis van een overeenkomst tussen Conservation International (CI) en de University of Californië in Los Angeles (UCLA) heeft een groep studenten van de UCLA Anderson Management School een “tourism value chain analysis en financial assessment” uitgevoerd, in samenwerking met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en STS. In dit rapport d.d. mei 2011 is aangegeven dat de bestedingen van de toeristen in 2020 kunnen groeien naar USD 500 miljoen per jaar en de werkgelegenheid kan stijgen van 7.500 naar 54.000. Deze resultaten zijn haalbaar als er structurele maatregelen worden getroffen en fundamentele acties worden ondernomen in zowel de private als de publieke sfeer.
Inmiddels zijn in de publieke sfeer reeds enige stappen gezet zoals het verbeteren van o.a. de luchthavenfaciliteiten en het invoeren van de toeristenkaart. In de private sfeer worden er toenemende investeringen gepleegd in accommodatie (verblijf) van toeristen. Ook neemt het aanbod van diverse tours & touroperators in het land toe. Interessante ontwikkelingen zoals investeringen in gezondheidstoerisme vallen ook op. Stichting Toerisme Suriname als werkarm van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, vertegenwoordigd door de directeur Li-A- Young, zal ingaan op de te ondernemen acties om werkelijk het maximale nut uit toerisme voor Suriname te halen. Li- A- Young is vanaf zijn loopbaan in 1985 bij diverse toerisme gerelateerde instituties werkzaam geweest. Van overheidswege en vanuit STS is hij vaker belast met de voorbereiding en/of coördinatie van diverse toerisme ontwikkelingsprogramma’s, waaronder die gefinancierd door de Europese Unie (EU). Naast de Opleiding Bedrijfseconomie heeft Li- A- Young ook meerdere toerisme gerelateerde trainingen en opleidingen gevolgd, verzorgd door diverse internationale instituten zoals de– MEIO University in Japan, de Caribbean Tourism Organization (CTO), de Organisatie van Amerikaanse staten (OAS) en de Europese Unie (EU). De presentatie zal gehouden worden in het Auditorium van Self Reliance en is toegankelijk voor een ieder. Na de inleiding is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

error: Kopiëren mag niet!