Dennis Stutgard en het Surinaams bewegingsbedrog

Om tot beweging te komen, moet men vanuit rusttoestand krachten (F) gaan ontwikkelen die in de hersenen als automatisme zijn opgeslagen. Wie niet hierover beschikt omdat het niet van jongs af is aangeleerd, ondergaat ook krachten die even groot maar dan tegengesteld (Fw) gericht zijn, als welke we willen opwekken. Met als gevolg F + Fw = 0 . Men beweegt niet. Informatie via de media (tv, radio,krant enz.) om mensen tot beweging te krijgen, is dan ook een bedrog. Er ontstaat wel een opleving maar die sterft gaandeweg uit. Deze weg kunnen we wel verlengen. Daarvoor  heb je lichamelijke opvoeders nodig, aangevuld met sportleiders. Bedrog is slechts een woord.
Lichamelijke opvoeding kan een ieder
Ben je ziek en wordt er door de huisarts vastgesteld dat je een specialist nodig hebt, dan wordt je in normale gevallen door verwezen. Hetzelfde gebeurt ook bij een diëtiste, fysiotherapeut, diabetisch centrum enz. Maar heb je beweging nodig dan krijg je tips, meestal van jan en alleman,  hoe het te doen. De taak van de lichamelijke opvoeder wordt met het grootste gemak overgenomen omdat een ieder denkt dit te kunnen. Je hebt er geen hersenen voor nodig, althans dat denkt men. Het resultaat is daarom ook  dat meer dan de helft van de Surinaamse bevolking leidt aan overgewicht, hart en vaatziekten, artherosclerose, Insulineresistenties, dyslipidemie van diabetes, zwaarlijvigheid, cholesterol enz. Er is immers meestal geen specialist bezig met het doelmatig aanleren van de bewegingen. En om enige uitleg te kunnen geven over het waarom van de bewegingen, daarvoor zijn ze meestal nog verder van huis.  Er zijn ongeveer 100.000 diabeten en bijkans 50.000 met diabetes mellitus. Jaarlijks sterven 3 op de 5 mensen aan niet chronisch overdraagbare ziekten. De afgelopen acht jaar zijn in het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) ruim 3.700 patiënten vanwege diabetes opgenomen. In ‘s Lands Hospitaal en RKZ alleen al zijn er in 2008 bijkans 45 amputaties ten gevolge van suikerziekte uitgevoerd. Bedrog is slechts een woord.
Lipoproteine-lipase (LPL)
Onderzoek (Irvine SA, Ramji DP. Source Cardiff School of Bioscience 2002) , heeft uitgewezen dat Lipoproteine-lipase (LPL) een centrale rol speelt in het vervoer en de  stofwisseling van de totale lipide (vetten en vetachtige stoffen) stofwisseling. LPL is een enzym dat de spieren in staat stelt vetdeeltjes op te nemen uit het bloed en deze te verbranden. Ook is gebleken dat afwijkende functioneren van LPL in relatie staat met overgewicht, hart en vaatziekten, atheroscleose, Insulineresistenties, dyslipidemie van diabetes, zwaarlijvigheid, ziekte van Alzheimer enz. De activiteit daalt als men langdurig stil zit. Dit gebeurt op het werk, op school, thuis (tv, computer), wachtkamers van artsen, beveiliging enz. Bedrog is slechts een woord.
Redemption
Stutgard stortte in 2003 een keer neer bij een station in Rotterdam, na het werk, bij een sprint om de trein te halen. Wanneer zullen wij mannen ons huis verlaten en niet meer thuis komen? Hij miste hierdoor de trein. Een kwartier later vertrok er vandaar uit weer een andere trein. Maar hij lag nog steeds daar. Na een uur keerde deze trein terug. Stutgard lag nog op dezelfde plek. Uiteindelijk kon Stutgard  opstaan en langzaam schuiven naar de deuropening van de trein. Hij voelde zijn hart zwaar kloppen. Alsof het aan het zwellen was. Het waren slechts twee treden naar binnen, maar dat duurde toch een eeuwigheid. Duizeligheid overviel hem. Het beeld werd wazig. Maar hij was in elk geval binnen. Een kwartier later was hij bij zijn thuisstation. Van daaruit was het nog 250m lopen naar huis. Als vijf (5) meters bij de halte teveel zijn, hoe haal je dan 250m ? Dit is waanzin. Pure waanzin. Thuis halen was op dat moment een ramp. Een persoonlijke ramp. Maar het is uiteindelijk toch nog goed gekomen. Stutgard behaalde twee zilveren medailles voor Suriname in NCCMWA 2010. Beste resultaat van de afgelopen 16 jaar. Bedrog is slechts een woord.
Dennis Stutgard
 
 
 
 

error: Kopiëren mag niet!