Rosebel Goldmines pompt US$ 340 miljoen in Surinaamse economie

Exact gaat het om een bedrag van US$ 340,4 miljoen dat Rosebel Goldmines in 2011 heeft bijgedragen aan de Surinaamse economie. Omgerekend komt het neer op  SRD 1, 14 miljard. Dat is bijna een vijfde deel van de totale begroting van ons land. Dit maakte Tom Ohrling, algemeen directeur van Rosebel Goldmines, tijdens een persontmoeting in Spice Quest gisteren bekend.
Volgens Ohrling spekte Rosebel de staatskas met US$ 146,4 miljoen (SRD 490 miljoen). Dit bedrag is opgebouwd uit inkomstenbelasting (US$ 83,9 miljoen), royalty’s (US$ 43 miljoen), loonbelasting (US$ 13,4 miljoen), dividend ( US$ 5,8 miljoen) en statistiek- en consentrecht (US$ 0,3 miljoen).
Lokaal spendeerde het bedrijf US$ 143, 3 miljoen. Het gaat dan om diensten die in het land zijn afgenomen. Volgens Ohrling wordt overwegend voedsel betrokken bij lokale planters. Ook eieren en kip worden hier in Suriname gekocht. Rosebel importeert alleen goederen die niet hier geproduceerd worden. Zo worden banden, explosieven en vervoersmiddelen uit het buitenland gehaald.
Aan salarissen en sociale investeringen gaf Rosebel US$ 50. 7 miljoen uit. Dat is afgerond gelijk aan SRD 170 miljoen. In het afgelopen jaar sponsorde en doneerde  Rosebel aan de Oogpolibus, het Kinderboekenfestival,  Paramaribo Zoo, het dierenasiel en het PHD onderzoekstudieproject in samenwerking met de AdeKUS.  Dit jaar wil het bedrijf een ziekenhuis te Brokopondo samen met de overheid helpen opzetten. Op de AdeKUS zal in samenwerking met de universiteit een Master in Mineral Geosciences  worden opgezet.

error: Kopiëren mag niet!