Strafrechtelijke vervolging OW-ambtenaren niet uitgesloten

Het is niet uitgesloten dat binnenkort een schrijven gericht wordt naar de procureur-generaal voor strafrechtelijke vervolging van ambtenaren op het ministerie van Openbare Werken, die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, corruptie en malversatie. ‘Een ieder die gejat heeft van de Staat moet zijn straf uitzitten’, zei het NDP-assembleelid Theo Vishnudath heel gepikeerd tegenover Dagblad  Suriname. Naar zijn zeggen zal hierbij het systeem gehanteerd worden als bij de ex-districtscommissaris van Nickerie, Bhagwatpersad Shankar. Toen schreven assembleeleden een brief naar de pg voor een onderzoek naar vermeende corrupte praktijken van de voormalige dc. De ex-dc zit al enkele maanden ingesloten.
‘Zo gaan wij ook een brief schrijven over de fraudeleuze handelingen die hebben plaatsgevonden bij OW onder ministerschap van Ganeshkoemar Kandhai.’ Een recentelijk uitgebracht onderzoeksrapport over de periode 2006-2010 gedurende de ministerschap van Kandhai heeft tal van corrupte en fraudeleuze zaken aan het licht gebracht. Vishnudath zegt geschrokken te zijn van de geraffineerde wijze waarop staatsgeld gejat zijn. ‘Niet slechts de consultants en uitvoerders hebben hun portemonnees dik gemaakt, ook stafleden en ambtenaren op het ministerie. Een ieder heeft zijn aandeel gekregen.’ Het verbaast hem dan ook dat alles van meet af aan in het parlement ontkend is door de toenmalige OW-minister Kandhai, die thans VHP-assembleelid is.
Volgens Vishnudath zijn bedragen als SRD 118 miljoen aan staatsmiddelen achterovergedrukt. Uitgerekend komt het uit op 28 miljoen euro. ‘Een zeer kwalijke zaak’, typeert hij. Dat wegen vlak na asfalteringswerkzaamheden enorme en tevens gevaarlijke wegverzakkingen begonnen te vertonen, is beslist geen onbekend fenomeen in de gemeenschap. Er is niet een weg waarvan aangegeven kan worden dat die geen verzakkingen kent. Tal van mensenlevens zijn ten gevolge hiervan verloren gegaan in het verkeer. Daarentegen hebben tal van personen zich zitten verrijken middels het afleveren van prulwerk waarvan de arme gemeenschap het gelag moet betalen, stelt Vishnudath.
De politicus deelt ook mede dat na afronding van het onderzoek naar fraudeleuze handelingen op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer door de presidentiele commissie, zeker vervolging door het Openbaar Ministerie zal volgen.
Asha Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!