Samen 6 jaar geëist in 13 kilo drugszaak

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Shanta Mahadew, eiste tegen drugshandellaren Hyram D. en Osmond S. een straf van respectievelijk 3½ jaar en 2½ jaar. De vervolgingsambtenaar achtte tegen elk van de verdachten poging tot uitvoer wettig en overtuigend bewezen. De verdachten vertrokken van Trinidad naar Suriname. Toen de verdachten in Suriname arriveerden, gingen zij op stap om  inkopen te doen. De twee hebben inkopen gedaan en beweren hun spullen achtergelaten te hebben bij een kennis. Bij hun vertrek zou de kennis gevraagd hebben om wat cadeautjes voor hem mee te nemen. Beide verdachten hebben toegestemd. Zij werden op de boot aangehouden met hennep in hun bezit. In de tas van Hyram werd 8.530 gram  en in de tas van Osmond werd er 4.230 gram hennep aangetroffen. De politie werd erbij gehaald en beide mannen werden aangehouden. De officier eiste tegen Hyram een straf van 3 jaar en 6 maanden met aftrek met een proeftijd van 3 jaar en een boete van SRD 4.000 subsidiair 4 maanden hechtenis. Osmond hoorde een straf van 2 jaar en 6 maanden tegen zich eisen, met daarop een boete van SRD 3.000, te vervangen door 3 maanden hechtenis.
Beide verdachten hebben advocaat Irvin Kanhai in de arm genomen. Echter was de raadsman niet aanwezig tijdens de behandeling van de zaak. Rechter Albert Ramnewash vroeg toen aan de verdachten hoe hij verder moet met de zaak. Zij kunnen niet blijven wachten op de raadsman. De verdachten beweerden elk dat zij geen contact hebben gehad met hun advocaat. De laatste keer was toen zij op de vorige zitting aanwezig moesten zijn. Nadien hebben zij niets van hun advocaat gehoord.  Van de griffier werd vernomen dat de raadsman geen bericht had achtergelaten. Na afloop van de zaak kwam Kanhai binnen en verzocht de rechter om alsnog te pleiten voor zijn cliënten. De magistraat was de mening toegedaan dat hij de zaak reeds had afgesloten en de verdachten hun laatste woord hebben gevoerd. Hij kon de zaak niet heropenen. Op 6 maart velt rechter Ramnewash vonnis in deze zaak. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan      

error: Kopiëren mag niet!