Zoveel haast met EPA, maar weten we werkelijk waarom het gaat? Consultatieronde voor 'beperkte groep uitgenodigden'

Plotseling wordt er zoveel haast bij gezet en wordt publiekelijk bekendgemaakt: “Tijd ratificeren EPA dringt”.  In landsbelang wordt haastig informatie verschaft, terwijl men nog steeds niet de gemeenschap goed heeft geïnformeerd hierover. Alles m.b.t. staatsinformatie dient ook duidelijk aan een ieder te worden voorgedragen. Vraag maar een burger op straat waarvoor de EPA staat en wat dit betekent voor Suriname. Misschien dat  1 uit de 100 je hierop een goed antwoord kan geven (of is de gemeenschap geen informatiedoelgroep die dit ook zou moeten weten?).
Tot mij verbazing las ik in de krant het volgende: “Gisteren kwamen de bouw en constructie, telecommunicatie, ICT en handelssectoren aan de orde. Minister Miskin verrichtte de officiële opening”.
Hoe kan je een officiële opening hebben waarbij je bijvoorbeeld de ICT-branche aanhaalt doch selectief  een bepaalde groep hebt uitgenodigd? “De ICT organisatie/associatie” die is uitgenodigd, is net als zoveel andere bedrijven, ook ingeschreven bij de KKF. Ik vraag me af, of ook alle andere officieel geregistreerde ICT-bedrijven in Suriname in de gelegenheid waren gesteld voor een presentatie; heeft de organisatie de KKF wel naar een officiële lijst gevraagd van geregistreerden?  Dat is zeker van belang voordat je selecteert wie eventueel wel of geen presentatie mag doen, of wie je tenminste hebt uitgenodigd? Of denken de organisatoren dat die ene organisatie gaat praten namens ICT in Suriname? Waar blijft de research?
Je kan onmogelijk vertellen dat de branches ICT en handelssectoren aan de orde waren, zonder (alle) officiële geregistreerde bedrijven in Suriname tenminste een uitnodiging te hebben gestuurd.
Vooral wanneer ook aangegeven wordt: “Pas als Suriname de overeenkomst heeft geratificeerd, kan het land putten uit het Europese Ontwikkelingsfonds ter verbetering van de concurrentiepositie van diverse sectoren.” Hoe wil je een gezonde concurrentie positie hebben als je dan selectief de consultatieronde start? Hoe gek het ook mag lijken, protocollair is dit niet de juiste werkwijze; het geeft wel weer een stukje laksheid  en ‘personal selection’ aan de werkgroep die dit organiseert. De eerste de beste die ze ‘kennen’ zonder officiële bronnen te hebben geraadpleegd, worden benaderd.
Het wordt tijd dat men in Suriname leert werken met officiële registraties en dat men moet ophouden met het maken en aanvullen van ‘eigen gemaakte lijsten’. Heb je morgen een meeting met de media, dan dien je een uitnodiging te sturen naar ALLE mediahuizen en niet die alleen in voordeel werken met persberichten of van “wie je denkt een mediahuis’ te kunnen zijn, en zo kunnen we door gaan.
Weetje hoeveel (geregistreerde) mediahuizen ook geen uitnodiging hebben ontvangen? Misschien niet geregistreerd in jullie (prive) agenda? Het zal me niet verbazen als er ook weer selectief is uitgenodigd.
De EPA is niet alleen voor agrarische en niet-agrarische producten, maar ook voor diensten en investeringen, handelsgerelateerde zaken en wettelijke en institutionele zaken, laat dat duidelijk zijn.
Op elk gebied doe ik in het vervolg een beroep aan de desbetreffende commissies, om geen ‘interne onderscheid te maken’. Heb je consultaties in het vervolg waarmee je diverse sectoren aanhaalt, zorg ervoor dat je ze daadwerkelijk ook de kans geeft en alle geregistreerden binnen een bepaalde sector uitnodigt. Gebruik de media niet alleen voor persberichten na een event, maar maak ook gebruik van commerciële media-advertenties  om een doelgroep te bereiken.
Ga maar na hoe de Economic Partnership Agreement campagnes zijn gevoerd in de andere landen. Er is een duidelijk transparant beleid.
Mijn boodschap wil ik als opbouwend kritiek meegeven aan een ieder die belast is met de nu gaande consultatierondes.
Ronny Thakoersingh
Business entrepreneur

error: Kopiëren mag niet!