Resten lijk gestolen vanuit crematieoord Weg naar Zee

De familie Soekhoe is nauwelijks over haar verdriet heen over de dood van de 73-jarige Somarie Soekhoe – Biharie of ze is thans in het proces om een ander drama te verwerken. Kwaadwilligen hebben delen van het niet helemaal gecremeerde lijk van Soekhoe – Biharie weggedragen. Dochter Lalita Soekhoe vertelt dat haar moeder op zondag 12 februari 2012 overleed en op donderdag 16 februari gecremeerd werd op het crematieoord te Weg naar Zee. De volgende dag zou de as gestrooid worden. Toen de familie de volgende dag reed naar het crematieoord, kreeg zij een telefoontje van de politie dat er iets mis was. ‘Daar aangekomen, mochten wij niet naar binnen. Alles was afgesloten door de politie’, vertelt Lalita Soekhoe. ‘We vroegen aan de politie wat er aan de hand is en waarom wij niet naar binnen mochten. Volgens de politie was het wachten op de Forensische Opsporing (FO). Ze zeiden alleen dat iemand daar was komen ‘kletsen’. Even later begrepen wij dat het gaat om het lijk van onze moeder. Nadat een ieder weg was, hebben kwaadwilligen water en grind gegooid op de resten van de brandstapel om het vuur te doven.’ Volgens Soekhoe gaat het in deze om delen van de borst naar boven.  Met een schop hebben zij de niet afgebrande delen van het lijk weggehaald en weggebracht. ‘De zak waarin wij de lege ghee-blikken hadden achtergelaten, is door de persoon of personen gebruikt om de delen weg te dragen.’
‘Toen de agenten klaar waren met hun werk, mochten wij het terrein betreden. Het was toen rond half 12. Wat wij aantroffen, was verschrikkelijk. We zijn echt geschrokken. Een deel van mijn moeders ruggenmerg was duidelijk te zien. Die lag een eindje verder. Je zag duidelijk dat het was weggegooid. Verkoolde delen van het bovenlichaam naar de benen toe waren er. Van de borst naar boven ontbrak. De lege ghee-blikken die we netjes hadden opgeruimd lagen hier en daar, ook de emmer waarmee er water en grind was gesjouwd. We vinden dit alles heel erg. Onze moeder heeft niet een goede crematie gehad. Ik denk niet dat zij met wat er is gebeurd, tot rust komt. Van de pandit mochten wij de overige delen te water laten.’ Lalita Soekhoe hoopt dat geen enkele andere familie dit ooit mag overkomen.
 
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!