Girjasing: ‘Coalitie en regering laten burgers in angst leven’

‘De regering en de coalitie verschuilen zich achter cijfers en verkeren in een hoerastemming, maar er vinden elke dag berovingen plaats.  Het volk is angstig en een volk dat angstig is, gaat niet kunnen produceren.’ Ondanks de cijfers aantonen dat de criminaliteitscijfers in 2011 zijn gedaald, vindt Sheilendra Girjasing dat er een  gevoel van onveiligheid  heerst in het land. ‘Elke dag vinden er berovingen plaats. Slachtofferhulp van de overheid slaat op niets. Het enige dat de regering doet, is de begroting van het ministerie van Justitie en Politie beknotten. Als er wordt gevraagd wat ze doen, verwijzen ze ons naar het Onafhankelijkheidsplein.’ Girjasing ziet dat de criminelen steeds brutaler worden.
Afgelopen maandag hebben drie gemaskerde mannen twee gezinnen aan de Fresolaan beroofd. Tijdens die roofoverval heeft het geboefte de kinderen die in huis waren gekneveld, voordat ze hun gang gingen. ‘De dames van Miss India Worldwide zijn hier. Ik houd mijn hart vast dat de criminelen in het hotel inbreken en die dames beroven.’
Andre Misiekaba (MC/NDP) vindt dat Girjasing gemeen bezig is. De begroting van Justitie en Politie is daadwerkelijk met SRD 8 miljoen teruggebracht, maar het is nog steeds een verhoging van SRD 10 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Het ministerie kreeg toen SRD 52 miljoen goedgekeurd. Dit jaar is het  SRD 62 miljoen. Ondanks de inkrimping zijn er enkele markante zaken. ‘Vorig jaar was SRD 800.000 voor het wagenpark opgebracht. Dit jaar is dit bedrag gebracht naar SRD 6 miljoen. We weten allemaal dat een van de problemen waarmee de politie te kampen heeft de mobiliteit is. Dit jaar heeft de regering daarop ingespeeld. De politie gaat geen enkele hoofdbreken hebben met betrekking tot de mobiliteit. Verder vindt Misiekaba dat Juspol in Girjasings wereld minder heeft gehad, maar de ministeries LVV, TCT, Onderwijs en Sociale Zaken hebben juist meer financiële middelen ter beschikking gehad.
De parlementariër verwijst naar statements van ex-minister Chandrikapersad Santokhi in De Nationale Assemblee (DNA). Hij zei steeds dat het bestrijden van criminaliteit niet eng alleen een gelegenheid was van Justitie en Politie. De ex- bewindsman zei steeds dat ook andere beleidsgebieden een rol hebben. Zo spelen werkgelegenheid, productie  en sociale voorzieningen een grote rol bij de bestrijding van criminaliteit. Volgens Misiekaba zijn het precies die ministeries die nu over meer financiële middelen beschikken.
Politiewoordvoerder Humphrey Naarden bevestigt een diefstal door middel van geweldpleging aan de Fresolaan. Verdere details kon de gerechtsdienaar niet verstrekken. Volgens Girjasing gaat het om drie gemaskerde mannen, waarvan een zichtbaar dreadlocks had. Ze pleegden op die dag twee berovingen in dezelfde straat. Hij zegt dat coalitieleden deze zaken aan zich voorbij laten gaan, totdat een familielid van ze wordt beroofd.
Gregory Rijssen

error: Kopiëren mag niet!