Pandit Ghisaidoobe over weduwe Nibar-Mirchi: ‘Moeten we haar rijk maken?’

‘Waarom moeten we haar al het geld geven? Moeten we haar rijk maken’, antwoordde pandit Sieuw Ghisaidoobe zonder enige aarzelen toen hem een vraag wed gesteld over de SRD 20.555 die is opgehaald ten behoeve van weduwe Radhana Nibar-Mirchi. De pandit beweert dat overeengekomen was om de gemaakte onkosten eerst te dekken. De mediabedrijven die dit bedrag mede hebben verzameld, geven aan dat de gelden niet voor de onkosten, maar voor de weduwe bestemd waren. Moena Mirchi, oom van weduwe Radhana, reageerde heel verbaasd over het gebeurde. Door pandit Shyam Mahadewmissier is het bedrag van SRD 20.555 nog overhandigd aan weduwe Radhana Nibar-Mirchi. Dit geld is later echter terug gevraagd. Radhana heeft geen cent gekregen, dat moet de gemeenschap weten.’
Volgens Ghisaidoobe is de schoonmoeder van de weduwe Radhana met een waslijst op de proppen gekomen van de gemaakte onkosten. ‘Het betreft vanaf de declaratie van ingezette bussen op de dag van de crematie tot tentkosten thuis bij haar, kosten voor het inhuren van stoelen, voeding, elektra, water, het kopen van religieuze artikelen (poedja paat ke samaan) tot daan (giften) en datjhana (fee) ten behoeve van de pandit’, geeft hij aan. Ghisaidoobe bevestigt dat dit alles ongeveer SRD 17.500 heeft gekost. ‘Het gaat om een redelijk bedrag en het gaat om 4 mensen die zijn overleden.’ Volgens de pandit weet hij als geen ander hoe duur de onkosten zijn die gepaard gaan met het houden van kam kriya en het geven van daan en datjhana. Het blijkt dat het geld dat is gedoneerd uit de samenleving een scheuring heeft veroorzaakt tussen de families Mirchi en Nibar. ‘Ja, familie Mirchi heeft ook SRD 20.000 gestort gekregen op hun bankrekening. Ze praten niet eens over de verdeling daarvan. En ze hebben ook geld in USD en Euro’s gekregen maar niemand praat erover. Dan willen ze ook nog die SRD 20.555 hebben’, vertelde Ghisaidoobe.
Reita Hasnoe vertelt dat door pandit Ghisaidoobe voor alle kerkdiensten die volgen, een begroting van iets meer dan SRD 17.000 is opgesteld, inclusief tent en stoelen. Uit de SRD 20.000 zal dit bekostigd worden en de rest gaat naar de weduwe. Maar Hasnoe geeft ook aan dat er andere kosten komen bij kijken, zoals de bussen die gratis zouden rijden en nu plotseling geld vragen. Volgens Hasnoe moet ook betaald worden voor opslagkosten van de betrokken auto ergens op Uitkijk. ‘Je kan toch niet gratis iets opslaan’, zegt ze aan Dagblad Suriname. Een ieder vraagt zich af hoe Hasnoe in dit verhaal komt. ‘Ik heb mezelf als neutrale en objectieve bemiddelaar aangeboden om de gelden te beheren. Ik zag dat het een gehaal en getrek zou worden en dat het geld zolang bij pandit Shyam Mahadewmissier bleef, vond men ook niet goed’, zegt Hasnoe. ‘De kosten voor de kam kriya’s (10de dag, 12de dag, 6 maanden en 1 jaar) van 4 personen waren in feite hoger, we hebben de lijst verkort. Meer konden we niet weghalen, want het gaat om zelfmoord en moordgevallen, dus je moet een steengoede dienst houden om de zielen te laten rusten’, geeft Hasnoe aan. Ze geeft aan dat alle uitgaven op papier zijn.
De oom maakt een onderscheid dat pandit Shyam Mahadewmissier door de familie Mirchi is aangenomen als woordvoerder. Door familie Nibar is pandit Ghisaidoobe aangenomen als pandit voor het doen van kam kriya. Wat schetst de oom zijn verbazing wanneer blijkt dat pandit Ghisaidoobe het totaal bedrag heeft laten opvragen bij de weduwe. Informatie heeft hem ook bereikt dat pandit Ghisaidoobe het volgende argument aan de weduwe zou hebben voorgelegd om het geld te krijgen: ‘Het komt van de hogere hand, in opdracht van de minister.’ Om welke minister het specifiek gaat, is nog steeds duister.
De pandit heeft het geld overhandigd aan Hasnoe. De schoonmoeder van Radhana Nibar-Mirchi is als dienst werkzaam voor Hasnoe. In dat verband treedt Hasnoe als beschermvrouwe voor haar op. ‘Waarom bemoeit Reita Hasnoe zich hiermee? Ze is helemaal geen familie van ons’, reageert Moena Mirchi onthutst. ‘Ze is ook geen Hindoe, hoe maakt ze een begroting op voor een kam kriya.’ Hij zegt ook bedreigd te zijn door Hasnoe dat ze aangifte tegen hem zal doen bij de politie. ‘Omdat ik heb gezegd dat ik dit ga onderzoeken, wil ze nu naar de politie stappen.’
Dagblad Suriname sprak met pandit Shyam Mahadewmissier die heel teleurgesteld is over het gebeurde. Zo was afgesproken dat de schoonmoeder van Radhana Nibar-Mirchi SRD 8.000 zou krijgen voor het doen van de kam kriya. De weduwe ging akkoord met het bedrag van SRD 12.000. Dit was de afspraak. ‘Er heeft zich iets anders voorgedaan nadat ik weg was’, beweert pandit Mahadewmissier. Hij is ook heel ontstemd erover dat pandit Gisaidoobe zich persoonlijk met deze kwestie is komen bemoeien en ook nog beweert dat de kam kriya hem in totaal SRD 17.500 gaat kosten. ‘Ook zegt hij dat er 8 gouden ringen voor hem gekocht moeten worden.’ ‘Ik ben heel diep teleurgesteld dat mensen zo vechten om geld, ik heb mij helemaal teruggetrokken hieruit’, aldus pandit Shyam Mahadewmissier.

error: Kopiëren mag niet!