Suriname neemt afscheid van vader Nibar, Tuchaal, Sheraja en Ishaan

Regenachtig was die vrijdagnacht, waarop de 6-jarige Tuchaal, de 3-jarige Sheraja en de 17 maanden oude Ishaan het leven lieten. In de stralende zon zijn zij gisteren naar hun laatste rustplaats gebracht. Het kindje Ishaan werd na de uitvaartdienst in Stichting De Olifant begraven op de begraafplaats Sanatan Dharm aan de Waakhuyzenlaan. Hierna vertrok de stoet vanuit De Olifant naar het crematieoord te Weg naar Zee, alwaar vader Soerinderkoemar Nibar, Tuchaal en Sheraja gecremeerd werden. Tuchaal en Sheraja en hun favoriete knuffels en speeltjes werden op een brandstapel geplaatst. Soerinderkoemar’s brandstapel stond een eindje verder. Moeder en echtgenote Radhana Nibar – Mirchi werd ondersteund door haar moeder en schoonmoeder bij het nemen van afscheid van haar geliefden. Het was een hartverscheurend moment. Geen oog bleef droog. Het Oedraisingh Verma Crematieoord was zwart van de mensen. Van heinde en verre kwamen Surinamers om afscheid te nemen van dit drietal.
De uitvaartdienst in De Olifant werd bezocht door president Desi Bouterse, first lady Ingrid Bouterse – Waaldring, DNA – voorzitter Jenny Geerling – Simons, vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch en bijna alle DNA – leden. Het staatshoofd had de getroffen families op een eerder moment reeds thuis bezocht. De president, die de families en alle andere aanwezigen gisteren toespraak, zei dat wij als mens op dit soort momenten de betrekkelijkheid van het leven ervaren. Volgens Bouterse is het ook op dit soort momenten dat een eenheid ervaren wordt. Het staatshoofd haalde aan dat de eindbestemming van het leven voor een ieder hetzelfde is. ‘Als mens zullen wij nooit de mystiek van dit leven kunnen doorgronden.’ Aan de nabestaanden gaf de president mee dat slechts door gebed deze moeilijke momenten doorstaan kunnen worden. ‘Er zal een moment zijn dat zij weer met ons zullen zijn.’ Tenslotte condoleerde Bouterse de totale Surinaamse gemeenschap met dit smartelijk verlies.
Parlementsvoorzitter Jenny Geerling-Simons zei dat de gemeenschap zal moeten helpen met het vraagstuk van zelfmoord. Zij deed gisteren een oproep aan de overheid en aan de gemeenschap om gezamenlijk in onze eigen omgeving te kijken hoe wij elkaar kunnen ondersteunen in het leven. Dat is wat zij als DNA-voorzitter vroeg. ‘En als vrouw en moeder kan ik de families alleen meegeven dat dit smartelijk verlies alleen te verlichten is door Gods genade.’ Naast de president en de DNA-voorzitter waren er ook andere sprekers die de families Nibar en Mirchi woorden van bemoediging en troost toespraken. Stichting De Olifant was bijzonder druk; twee vrouwen vielen vanwege de hitte en hevige emoties flauw.
De pandit, tevens woordvoerder van de families, sloot de emotionele bijeenkomst af met een dankwoord. Hij dankte namens de families een ieder en alle betrokkenen voor de geboden steun.
Widjai Ganesh

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!