Wat de oermens qua beweging anders deed dan wij

1 Locomotorius.
1 Locomotorius 2Lanterfanten en nooit écht intensief in beweging zijn, staat wereldwijd op nummer vier van de meest voorkomende doodsoorzaken. En behalve dat u daardoor een verhoogde kans heeft om vroegtijdig te sterven, heeft u ook een verhoogde kans op dementie en gaat uw brein sneller achteruit. Gelukkig begrijpen veel mensen dat sporten uitstekend is. Ze hebben alleen wat moeite om het in het begin vol te houden. Maar op de lange termijn worden ze daar fitter van. En dat weten ze ook. Dus houden ze vol. Uiteraard bestaat er ook een groep mensen die daar geen zin in heeft of daar ó zo moe voor is. Ook in Suriname. Als men moet kiezen tussen relaxed voor de beeldbuis hangen of naar buiten gaan om het ‘luie zweet’ in hun lichaam een rode kaart te geven, kiezen ze voor het eerste. De keus om het sporten over te slaan, is niet echt een slimme. Maar ieder z’n ding. Lichamelijke inactiviteit heeft wel allerlei ziekten tot gevolg.
‘Vroeger’ was men genoodzaakt om te bewegen. In de oertijd was dit in de vorm van jagen om te kunnen eten. We kunnen gerust stellen dat als het om beweging gaat, het in de oertijd eigenlijk compleet het tegenovergestelde was van nu. De jager moest eigenlijk zijn best doen om voldoende te rusten, terwijl wij ons best moeten doen om voldoende te bewegen. Om zich van de primaire levensbehoeften te voorzien moest de oermens dus veel meer bewegen. Met name wandelingen kwamen veel voor, afgewisseld met sprinten en het dragen van zware dingen. Ook de vrouwen leverden zware arbeid. Zij droegen de kinderen soms wel tot na hun vierde levensjaar. De komst van de kinderwagens heeft het voor ons een stuk gemakkelijker gemaakt. Of misschien juist niet. Het is maar hoe we het bekijken. In elk geval was de oermens behoorlijk actief. Het is geen fabel als we u vertellen dat een jager in Afrika in staat was om achter een gemsbok aan te rennen, totdat deze er letterlijk bij neerviel. De gemsbok voor de duidelijkheid; niet de jager. Zo een geweldige conditie bezaten de jagers.
Ondertussen zijn we 7 generaties verder. De hoeveelheid lichamelijke activiteit is drastisch verminderd. De computergeneratie waar we sinds één generatie nu in zitten, heeft onze lichamelijke activiteit teruggedrongen tot een ongekend dieptepunt. Het is onnodig te vermelden dat de paar stappen naar de koelkast en de televisie, niet overeenkomen met de duizenden stappen van een jacht. De onbalans tussen energie inname en verbruik is duidelijk te zien op de weegschaal. Wat minder duidelijk te zien is, is het verschrompelen van onze hersenen.
Sport vereist inspanning en motivatie, maar als u hiervoor kiest, zult u uw hersenen een boost geven. Bewegen is belangrijk om te overleven. Want bewegen is belangrijk voor uw hersenen. De belangrijkste ‘spier’ van uw lichaam, is zeg maar uw brein. Of niet soms? Want waar zouden we zijn als onze hersenen niet meer goed werkten? Dan gaat bewegen ook niet meer. Maar om die hersenen in goede conditie te houden, moeten we reeds van jongs af aan genoeg bewegen. Voor de doorbloeding van de hersenen, voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook wanneer u oud en volgens anderen al versleten (we haten dit woord) bent, is sporten nog steeds een breinoppepper. Voorkom pijnklachten, vermoeidheid en stijfheid. Trek uw gympen aan en laat van uw brein niet langer in de kou staan.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!