VES: “Ergste nog niet voorbij”

“Nu onze doelen genaderd zijn, kunnen wij ons de luxe permitteren om de private sector wat ademruimte te geven. We geloven dat het ergste al achter ons ligt.” Dit zei minister Gillmore Hoefdraad onlangs in gesprek met Bloomberg, pratende over de financiële ontwikkelingen in Suriname. Dat het ergste al achter ons ligt, klinkt volgens vele critici overenthousiast; vooral als er naar de huidige ontwikkelingen op economisch front gekeken wordt. Zeker de perspectieven qua duurzaam beleid bij de regering laten te wensen over. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) deelt het enthousiasme van minister Hoefdraad zeer zeker niet. Volgens voorzitter Winston Ramautarsing bespreekt de VES geen personen. Echter valt er veel te zeggen over het beleid van de regering.
“Wij zouden heel graag willen dat het ergste achter de rug was. Wij willen heel graag terug naar herstel van ons welvaartsniveau. Echter doe je dat niet met mooie uitspraken. Je bouwt welvaart op, op basis van je productiecapaciteit en de energie die je stopt in het maken van goederen en diensten voor jezelf en de wereld. Dat het ergste voorbij is, vermoeden wij momenteel niet, want de productie is niet gestegen”, legt Ramautarsing uit. Sterker nog merkt Ramautarsing dat de condities om hogere producties te halen, steeds slechter worden. Het bedrijfsleven heeft het steeds moeilijker en de overheid doet naar het oordeel van de VES niets om het bedrijfsleven een helpende hand te reiken. Tevens krijgt men te maken met diverse barrières als het bedrijfsleven zelf hulp vraagt aan de regering; het lijkt er veel op dat de regering met de mond wel hulp biedt, doch nooit doet wat zij zegt.
Wij slaan flater na flater
“Niet alleen naar ons bedrijfsleven toe, maar ook internationaal slaan wij flater na flater. Men gaat eerst een overeenkomst aan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), om daarna te zeggen dat het IMF onredelijk is. De regering is een onbetrouwbare partner. Zij komt haar afspraken naar partners toe, in zowel de Surinaamse economie als internationaal, niet na”, stelt Ramautarsing.
Volksvertegenwoordiger Rashied Doekhie heeft onlangs in gesprek met Dagblad Suriname aangegeven dat de hele wereld aan de voeten van Suriname ligt om het land te ondersteunen. Het frappante ervan is dat in de praktijk meestal degenen die hulp nodig hebben op hun knieën gaan. Critici stellen dat deze uitspraak van de parlementariër meer te maken heeft met iemand die de kluts totaal kwijt is. De redenering sluit in beginsel niet aan op de realiteit. De VES-voorzitter echter, geen personen besprekende, stelt dat voor de armoede die in de afgelopen periode is ontstaan, nog geen beleid te zien is. Hij ziet een verkwistende regering, die maar weigert om de nodige correcties in het beleid te plegen. Ramautarsing stelt niet graag dat de regering de kluts kwijt is, maar focust zich meer op het uitblijven van beleid die tot oplossingen moeten leiden. “De regering mist niet alleen het vermogen hier, maar weigert ook om hulp te aanvaarden”, besluit de VES-voorzitter
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!