Zaterdag 15 december 2018
De King of the Beach, Leandro Dongo (foto: Jaswant Gajadien)

De King of the Beach, Leandro Dongo (foto: Jaswant Gajadien)

De semikampioen en de kampioen in de -80kg met hun coach, vlnr. Micha Willems, coach Michel Nathoe en Widesh Ramcharan (foto: Jaswant Gajadien)

De semikampioen en de kampioen in de -80kg met hun coach, vlnr. Micha Willems, coach Michel Nathoe en Widesh Ramcharan (foto: Jaswant Gajadien)

Het werd een harde strijd tussen Nawien Bepat en Stephan Brunings

Het werd een harde strijd tussen Nawien Bepat en Stephan Brunings

De verwachtingen binnen Team Suriname waren hoog voor de eerste Caribbean Beach Wrestling Championships, georganiseerd op Pirate Cove Beach te Bridgetown, Barbados. “Ik kom met de belt terug”, zei Leandro Dongo op de luchthaven voor vertrek naar het eiland. Ook enkele andere worstelaars hadden gedroomd dat ze met de belt terugkeren. En dat is ook gebeurd. De 118 kg zware worstelaar van Suriname, Leandro Dongo, is tot de eerste King of the Beach gekroond tijdens de beachworstelkampioenschappen. Makkelijk ging het niet. Na 5 partijen binnen korte tijd geworsteld te hebben, won hij niet alleen de gordel, maar zit nu ook met een knieblessure. Dat worstelen in het zand veel zwaarder uitvalt dan vechten op de mat, dat heeft de Surinaamse delegatie ook meegemaakt. Ook Fernando Ghoerahoe kampt met een schouderfractuur.

Junioren
In de juniorenklasse was de concurrentie minder voor Suriname. Barbados is momenteel bezig met een pupillenproject en dat levert veel nieuwe worstelaars in de leeftijdsklasse 8 tot 10 jaar. Ook meisjes zitten ertussen. Onze juniorenworstelaars kwamen in een klasse te zitten, waar er nog 1 Barbadiaan in zat. Er werd een round robin ronde gedraaid tussen Nawien Bepat (Jai Hind), Stephan Brunings (Commewijne) en de lokale junior. Zowel Bepat en Brunings wonnen snel van de Barbadiaan. De wedstrijd tussen de Surinamers zou bepalen wie de kampioen en semikampioen zou worden. Deze titanenstrijd eindigde in een overwinning voor de Nickeriaan Bepat. Suriname pakte hier het kampioenschap en semikampioenschap.

-80kg klasse
In de klasse onder de 80kg waren er in totaal 8 worstelaars, waaronder de Surinamers Widesh Ramcharan (Hind-Keserie) en Micha Willems (SC Tatami). Duidelijk na de loting was dat de Surinamers pas in de finale elkaar konden treffen. En dat werd het ook. In de poulefase wonnen zowel Ramcharan als Willems van hun Barbadiaanse tegenstanders middels top technieken en tactieken. In de finale stelde Willems ietwat teleur, waardoor Ramcharan makkelijk de partij kon winnen en kampioen worden. Willems werd semikampioen. Ramcharan mocht later meedingen voor het overall kampioenschap met de belt als hoofdprijs tegen de kampioen van de 80+ klasse.

+80kg klasse
De spannendste klasse en main event zou worden de zwaargewichtklasse boven de 80kg. Suriname had met de 118 kg wegende Leandro Dongo (SC Tatami) alvast een topfavoriet voor de titel. Ook de 103 kg zware Marciano Tsang (Commewijne), 99 kg zware Chiragalie Mohamed (Hind-Keserie) en de 92 kg zware Fernando Ghoerahoe (Meerzorg) waren kandidaten voor de prijzen namens Suriname. Maar de tegenstanders logen er niet om. De Cubaan Israel Yearwood woog 118 kg, de Trinidadiaan Martin Joseph 114kg, de Barbadianen Renaldo Stuart en Rico Hurley 115 kg om 98 kg. In deze klasse waren er uiteindelijk 10 worstelaars, verdeeld in 2 poules van elk 5 worstelaars. Van de tegenstanders was niets bekend. Enige wat we wisten is dat de Trinidadiaan Joseph de nummer 5 van de wereld is in Sambo, een Russisch martial arts stijl met veel judo en jijutsu erin. Dongo begon zijn reeks met een partij tegen een lokale vechter, die hij makkelijk versloeg. In de tweede partij kwam hij te staan tegenover de sterke Cubaan. Na een thriller kon Dongo uiteindelijk met 3-2 winnen. Hierna kwam de potige MMA-vechter Francois Jones uit Barbados tegenover hem te staan. Jones had eerder de Surinamer Chiragalie Mohamed verslagen. Dongo had geen kind aan Jones en stootte hem drie keer buiten de ring. Hierdoor won hij de partij.

In de andere poule schakelde de Trinidadiaan Joseph, de Surinamer Tsang uit met verrassend goed worstel en judotechnieken. Ook Fernando Ghoerahoe van Suriname verloor nipt tegen de Barbadiaanse MMA-vechter Renaldo Stuart. Joseph won vervolgens middels dezelfde judotechniek van Stuart en Rico Hurley, waardoor hij in de finale kwam te staan tegenover Dongo. De finale was de vierde partij voor beide heren binnen een tijdsbestek van een half uur. Joseph begon agressief en scoorde het eerste punt. Hierna probeerde hij zijn befaamde judocounter toe te passen op Dongo en bijna met succes. Bij het uitverdedigen draaide Dongo zijn knie waarbij hij zijn kruisbanden verrekte. Maar hij gaf de strijd niet op. Ondanks de zware blessure maakte hij Joseph hierna af en claimde zo de titel in de 80+ klasse.

King of the Beach
En dan de finalepartij voor de belt met als titel King of the Beach. Een all-Suriname show. Widesh Ramcharan (72kg) stond tegenover de geblesseerde Leandro Dongo (118kg). Beide heren die met 1 doel naar Barbados waren geweest en dat was winnen van de belt. Ondanks het verschil van 46 kg heeft Ramcharan zich niet uit het veld laten slaan. Hij bood Dongo veel tegenstand. Na 3 minuten worstelen was de stand 2-2. De wedstrijdleiding verlengde de partij met 30 seconden, waarbij de persoon die een punt zou scoren de winnaar zou worden. Hierbij was Dongo triomfantelijker en scoorden de 3-2 na enkele seconden. “Nou dat was een sterke tegenstander”, Dongo over zijn landgenoot Ramcharan. Dongo kroonde zich tot de eerste King of the Beach.

“Ik was vanaf het begin van de trip gefocust op 1 ding; het winnen van de belt. Koste wat het zou kosten. De Cubaan en Trinidadiaan waren sterke tegenstanders, maar ik denk dat ik sterker gemotiveerd was dan hun”, zei hij na te match. Dongo gaat zich nu concentreren op herstel van zijn blessure, om zo mee te kunnen doen aan de nationale kampioenschappen volgende maand. “Die titel heb ik nog niet en ik wil die ook winnen.” Ramcharan zegt geen moment gedacht te hebben dat Dongo zwaarder was dan hij “Ik heb m’n uiterste best gedaan”, zegt hij.

De delegatie onder leiding van de voorzitter van de Surinaamse Worstel Federatie (SWF)-ter Ravin Changoer is heel blij met de prestaties van zijn jongens. “We zijn de jongens dankbaar voor hun inzet. Ook het Surinaams Olympisch Comité bedanken we voor hun bijdrage”, zegt Changoer. ‘Voor eind januari hebben we een uitnodiging ontvangen vanuit Trinidad voor een beachtoernooi aldaar.’ De Surinaamse ploeg coach-trainer is de internationale coach Michel Nathoe.

Jaswant Gajadien