Standhouders Vlooienmarkt woedend op dc

Standhouders Vlooienmarkt woedend op Burgervader1
Standhouders Vlooienmarkt woedend op Burgervader2Humpry Perk: ‘Dc doet politieke uitspraken tijdens onderhandeling’

De standhouders op de bekende Vlooienmarkt zijn boos. Op 3 februari werden markthouders op de hoogte gebracht via een bekendmaking van burgervader Mike Nerkust dat het markttarief voortaan SRD 35 bedraagt. De week daarop is de inning gestart. Humpry Perk, voorzitter van de Vereniging Belangenbehartiging Standhouders Straatmarkt, is hier totaal niet over te spreken. Afgelopen zondag werden enquêtes rondgestuurd om het draagvlak voor het bedrag van SRD 35 te meten. Het ligt in de bedoeling dat na draagvlak te hebben geïnventariseerd, de regering een petitie aangeboden krijgt. Volgens Perk was er al eerder een bedrag van SRD 10 afgesproken met de dc, welke nimmer is uitgevoerd. Het bedrag van SRD 35 vindt de vereniging ongegrond en vooral niet onderbouwd met argumenten.
Op maandbasis komt het te betalen bedrag per standhouder op SRD 140. Per jaar moet zo een standhouder SRD 1680 neertellen als standgeld tussen 06.00 uur en 14.00 uur. Uitgaande van het ledenaantal, zal het commissariaat per jaar SRD 504.000 ophalen op deze markt.
Politieke uitspraken
“De dc heeft in een onderhoud met ons een politieke uitspraak gedaan. Hij zei: ‘ik ga ervoor zorgen dat de president de komende verkiezingen weer wint’. Dit, terwijl wij onderhandelen over geld. Dat betekent dat het geld dat je bij ons zult innen, jij daarin zult stoppen. Maar het tegendeel zal misschien gebeuren wanneer men zo economische druk wil leggen”, vertelt Perk.
“Als de dc zo een uitspraak doet, heeft hij nagedacht wat het gevolg zal zijn? Je komt ons hier onderdrukken. Denk jij dat iemand die hier onderdrukt wordt, dit zal pikken? Men zal niet zeggen dat het de dc is maar de regering die aanzit”, zegt een andere standhouder. “De dc is er pas hier. Hij weet het misschien niet, maar elk verkiezingsjaar hebben wij een stand hier gehad van de NDP, waarop er flink propaganda is gevoerd. Ze hoefden niet te betalen. Ze waren vrij. Wat de dc dus zegt, zegt hij ook tegen de eigen partijleden. Ga je aan de vooravond van de verkiezingen dit uithalen? Je zult je ‘nek breken’. Tenzij je de tegenstaander bent van de regering”, aldus Perk.
Reacties standhouders
“Iemand verkoopt ijsjes hier. Hoe denk je dat die persoon per jaar SRD 1680 zal neertellen met het klein beetje dat zij verkoopt. Dit ook nog met de slechte situatie van het land”, stelt een standhouders. “De dc is op zoek naar geld voor de president en dat moeten wij betalen? Rij- en voertuigenbelasting was niet genoeg?”, zegt een standhouder. De standhouders vinden het bedrag niet eerlijk, in vergelijking met andere markten. “Wij betalen voor de stand. Maar welke stand? Een stand welke wij onderhouden? Een stand waar wij onze eigen tenten moeten opzetten? Ga naar de andere markten waar men dakbedekkingen heeft, met alle andere nodige faciliteiten. Die betalen veel minder”, meent een standhouder.
“Normaliter ben ik tegen 12.00 uur al thuis. Vandaag ben ik tegen 12.00 uur nog hier, omdat de dc de weg heeft afgesloten voor het rijdend verkeer. De toeloop naar de markt is er niet. Hoe wil men dat wij de standgelden dan betalen als de klanten niet hiernaartoe kunnen rijden om inkopen te doen?”, stelt een andere. Deze vereniging is zedelijk erkend door de president. Dat houdt volgens Perk in dat zij toestemming heeft van de president om hier des zondags als bestuur, op basis van de statuten, de markt te draaien. “De dc is dictatoriaal bezig. Hij heeft onze statuten waarop de president heeft getekend naast zich neergelegd. Hij wil zijn wil doordrukken. Dat accepteren wij niet”, meent een andere marktverkoper, die zijn verkoopwaren moest inpakken, omdat hij weigerde te betalen. “De dc wil het wiel opnieuw uitvinden. Wij hebben in het verleden de wegen al laten afsluiten. Wat blijkt: niemand komt meer naar de markt. Men parkeert niet een kilometer verder, om vervolgens met inkopen te sjouwen naar de auto. Dat is te zien. Mensen kopen niet. De standhouders zitten met hun producten”, wordt gesteld. “Een van de opgegeven redenen voor de SRD 35 is dat het trottoir hier betegeld zal worden. Maar een trottoir betegelen is een normale zaak. Zou je het niet betegelen als er geen markt hier was?”, vraagt Perk zich af. De vereniging maakt zich ernstig zorgen over deze situatie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!