Rusland begint doembeelden van jaren ‘80 te zien

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname(NPS), merkt op dat de samenleving door de laatste ontwikkeling op beleidsniveau geschokt is. In eerste opzicht is er al verwarring ontstaan door de aankondiging van maatregelen om de valutamarkt aan te pakken. De monetaire autoriteiten hebben meegedeeld dat de de-dollarisatie van de economie in gang wordt gezet. “Het volk heeft op dit moment geen vertrouwen in de regering. Er heerst zelfs concreet wantrouwen. Vertrouwen zou één van de basisvoorwaarden moeten zijn voor een stabiele ontwikkeling. Als vertrouwen er niet is, dan krijg je de gekste dingen, waarmee het volk zichzelf probeert te beschermen”, stelt Rusland. Zowel staatsbedrijven als importeurs en exporteurs dienen voortaan hun vreemde valuta via de lokale banken te verhandelen. Rusland gaat ervan uit dat de ondernemingen nog steeds mogen beschikken over hun eigen deviezenrekeningen. “Maar natuurlijk begin je doembeelden te zien zoals we die in de jaren ‘80 hebben gehad, waarbij de volledige controle over het deviezenverkeer loopt via de overheid. Er moest voor alles vergunningen worden aangevraagd, met alle gevolgen als favoritisme en dergelijke van dien”, stelt Rusland.
In zo een richting koersen, zou betekenen dat vreemde valuta onder controle van de banken, wanneer nodig, weer beschikbaar moet worden gesteld voor de handel en investeerders.
Rusland maakt zich zorgen, aangezien het duidelijk is dat de Staat in financiële problemen verkeert, en wanneer de middelen vrij zullen moeten komen voor de nodige investeringen, het geld moeilijk of niet te verkrijgen zal zijn. Hij verwijst voor deze mogelijkheid naar het beleid dat in de afgelopen jaren gevoerd is, waar heel wat geld onverantwoord uit de staatskas is verdwenen. “Men kan zeggen dat wij doembeelden creëren, maar wij hebben dit al meegemaakt. Wij kennen de lege rekken in de winkels uit de jaren ‘80 nog”, aldus Rusland. NPS komt na diepgaander bestudering van de maatregelen nog terug met haar officiële verklaring.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!