Raymond Hasnoe: “Van een kort geding kan men geen elite wetgeving maken”

Per 1 januari 2019 zijn er wijzigingen geïmplementeerd door het Hof van Justitie voor het aanvragen van een kort geding. Zo is het niet meer mogelijk om via een snelle rechtsprocedure (kort geding) gevallen juridisch te beslechten bij de positie van minderjarigen, arbeidszaken betreffende onredelijk ontslag, opheffing maritaal beslag, opheffing van beslag op onroerende goederen, ontruimingen, uitgifte van percelen in grondhuur, grensgeschillen, teruggave van graafmachines en voertuigen, nakoming overeenkomsten, doorhaling hypotheek, schorsing van een werking veilingakte, geldvorderingen en schadevergoeding of schade op te maken bij de staat. Deze gevallen heeft het Hof van Justitie bestempeld als niet spoedeisend en zullen per 1 januari naar de bodemrechter verwezen worden.
Voorkom sociale ontwrichting en bandeloosheid
De advocaat tevens politicus, Gerold Sewcharan, heeft onlangs laten weten dat de beperkingen bij het aanvragen van een kort geding verregaande consequenties met zich kan meebrengen voor belanghebbenden. Ook de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), vreest voor sociale ontwrichting en bandeloosheid. Raymond Hasnoe, voorzitter van VSW, accentueert in gesprek met Dagblad Suriname dat burgers, vooral het bedrijfsleven, te allen tijde de mogelijkheid tot rechtvaardiging moeten krijgen. “Van een kort geding kan men geen elite wetgeving maken. Er is nog veel onduidelijkheid over wie wel in aanmerking komt voor een kort geding. Het werkelijk probleem zit bij de overheid, doordat er een tekort is aan rechters. En men kiest nu voor de weg van de minste weerstand door simpelweg de werkdruk van de rechters te verminderen”, plaatst Hasnoe zijn kanttekeningen.
Spoedeisendheid aan prioriteiten onderwerpen
Zowel Hasnoe als Sewcharan is het erover eens dat er prioriteiten gesteld moeten worden aan de spoedeisendheid van de aanvraag van een kort geding en niet het type zaak. Daarbij moet een kortgeding binnen enkele uren of enkele dagen afgehandeld kunnen worden. In Suriname is echter gebleken dat een kort geding na zelfs een jaar niet tot een resultaat leidt. “Als je op de spoedeisende hulp aankomt, betekent het dat je acute hulp nodig hebt. Zo is het ook bij een kort geding. Het gaat erom dat je selecteert wie die hulp meteen nodig heeft.”
Overschot aan juristen benutten
Naar zeggen van Hasnoe kan het tekort aan rechters, en dus de beperking van een aanvraag voor een kort geding, enigszins verholpen worden door het overschot aan juristen te benutten. “Ons voorstel is om de vele juristen te trainen, zodat zij het werk van een kortgedingrechter kunnen vergemakkelijken. Zij kunnen dan de preselectie doen van de spoedeisendheid van de aanvragen voor het kortgeding.” Het gewenste aantal rechters in Suriname is gesteld op 40, echter bestaat de rechterlijke macht thans uit slechts 17 rechters, wat de traagheid van het rechtsproces verklaart.
Mogelijkheden tot snelrecht vergroten
Een ander alternatief is het vergroten van de mogelijkheden tot snelrecht, stelt Hasnoe. Snelrecht (waar er geen rechterlijke tussenkomst vereist is) wordt in Suriname überhaupt toegepast bij verkeersovertredingen en economische delicten door voornamelijk het Korps Politie Suriname (KPS). “Waarom kan er geen snelrecht komen voor rechterlijke zaken? Dit zou een verlichting zijn voor problemen met huurovereenkomsten, onroerend goed, veiling, en algemene handel.” De roep voor het afhandelen van rechtsprocedures binnen afzienbare tijd is groot en vraagt een ander oplossingsmodel om het tekort aan rechters weg te werken.
KSR

error: Kopiëren mag niet!