Donderdag 24 mei 2018

De gezamenlijke oppositie zal op 20 mei een massale bijeenkomst houden. Besloten is om pas op die dag uit te komen, omdat alle partijen de komende tijd hun leden goed willen mobiliseren. Dat is gisteren besloten door de gezamenlijke oppositie.

In de tussentijd blijven de politieke partijen de protestdemonstraties van de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen ondersteunen. Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) zegt dat nog goed zal worden nagedacht over een gezamenlijk doel. Op dit moment strijdt de vakbeweging voor het terugdraaien van de benzineprijzen, maar nagegaan zal worden of alle partijen tot één groter, gezamenlijk doel kunnen komen. Somohardjo stelt verder dat het tijd is om op straat te komen, ‘zeker nu in het parlement de oppositie als vertegenwoordiging van het volk weggestemd wordt door een toevallige meerderheid, die ook nog eens bestaat uit verraders en overlopers’.

De PL-voorzitter is niet te spreken over de hardhandige behandeling die leiders van de protestmanifestatie eergisteren kregen. “Dat is gewoon barbaars. Het was een vreedzaam protest en dan kun je niet zonder reden op die manier ingrijpen. We zijn in het centrum gebleven en toch hebben ze Valies opgepakt. Het doet me denken aan de jaren ‘80, toen ze me ook tot in mijn huis hadden opgehaald en negen maanden gevangen hadden gehouden. Gelukkig dat ze nu tot inkeer zijn gekomen en de leiders van de demonstratie hebben vrijgelaten. We moeten er wel rekening mee houden: de wereld kijkt naar ons”, aldus Somohardjo.