Openbare erkenning aan slaven die eens gewoond hebben aan de Grote Combeweg

1Openbare erkenning aan de slaven die eens gewoond hebben Grote Combeweg 1Per toeval kwam de erfgename Judith Yvonne Tilborg in 1993, na het indienen van een aanvraag voor verkrijging van het stuk grond middels grondhuur, liggend aan de grote Combeweg aan de overzijde van de President Da Costalaan, erachter dat er een geschiedenis verbonden is aan deze plek. De aanvraag was reeds in proces vanaf 1991, via de toenmalige minister van NH, getuige het feit dat er een positief advies van de toenmalige districtscommissaris was uitgebracht. Doordat het vervolg van dit proces uitbleef en de stukken zoekraakten, diende Tilborg in 2004 wederom een verzoek in. Ondertussen startte zij ook met een stamboomonderzoek en tot haar verbazing bleek zij en natuurlijk ook andere families die ook aanvragen hadden ingediend, nakomelingen zijn van deze grond, wiens voorouders slaven zijn geweest. Vandaar dat zij gisteren ten overstaan van de pers symbolisch een bloemstuk op deze plek plaatste om in het openbaar erkenning te geven aan het feit dat haar schoonouders vanaf vóór de afschaffing op deze plek hebben geleefd.
Een stukje geschiedenis
Op het stuk grond waren er volgens een borderel, daterend uit het jaar 1900, slaven die hebben gewoond op dit stuk grond. Louisa Toeval en Brampie Wilebrordt, die beide slaven zijn geweest, trouwden na de afschaffing van de slavernij in 1864. De ex-slaven kregen de grond van hun voormalige eigenaren middels gouvernementeel besluit en vertrokken de ex-eigenaren uit de kolonie en gingen terug naar hun land. Er werden 6 dochters uit dit huwelijk geboren. Een van deze jongedames trouwde met een zekere Rodulpho Robles en uit dit huwelijk werd de oma van Tilborg geboren. ‘Zij trouwde vervolgens met Jacques Tilborg en uit dat huwelijk werd mijn vader geboren. Dit gezin woonde op nr. 61, wat blijkt uit de volkstelling van 1921, echter werd mijn vader geboren op het nr. 57, wat uit de geboorteakte blijkt. Ook stonden er een aantal kleine huisjes die blijkbaar slavenwoningen zijn geweest. In 2012 is er nog eens een verzoek gedaan tot behoud van dit stuk grond voor de familie, met het doel deze geschiedenis te koesteren en onder andere met het oog op toerisme een historisch huis op te zetten, gelinkt aan de stichting Bigisma Kontren van Tilborg die in 2003 is opgericht.
Overheid pakt grond middels sluwe wijze af
Echter na alle verzoeken op het stuk grond pakt de overheid dit via sluwe omwegen af, ter verhandeling in 2015. Brieven aan de Nationale Assemblee en de president in 2015 en 2016 tot 3 maal toe zijn nooit behandeld. Vandaar dat Tilborg zelf de families Kalipdewsingh van Combe Markt en Kings Slijterij wil vragen met gevoel van oprechtheid en als oprechte Surinamer via de staat de overheid deze grond ter beschikking te stellen omwille van onze geschiedenis. ‘Op advies van mede Surinamers heb ik wederom een schrijven gericht aan de huidige minister van RGB, Roline Samsoedien, via de mail. Gisteren werd er ook een hard kopie ingediend. Uit alle onderzoek is gebleken dat familie Wilebrordt inderdaad eigenaar is geweest van dit stuk grond. Volgens de nakomeling zou het bijzonder zijn als vanuit dit stuk grond aan toeristen en anderen verteld kon worden over het land en de mooie geschiedenis en historische feiten die gepaard gaan met dit stuk grond en het gebied.
NK

error: Kopiëren mag niet!