Vrijdag 24 mei 2019

1OM vraagt onderzoekshandelingen inzake telefoonuitdraai in vliegtuigdrugszaakKantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag 5 getuigen, 3 politieambtenaren en 2 piloten, gehoord in de vliegtuigdrugszaak waarin de verdachten Luis L. en Dionathan M. terecht staan. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de verdachte Ramchander Oedit, meer bekend als ‘Raj’, op de strafzitting officieel voorgedragen voor behandeling. In deze zaak is er een telefoonuitdraai aan de orde. Met betrekking tot dit onderzoek heeft het OM gevraagd om onderzoekhandelingen te plegen van die telefoonuitdraai. Advocaat Irvin Kahai, de advocaat van Oedit is, heeft geen bezwaar tegen dat onderzoek, echter wilde hij weten hoe lang dit onderzoek zal duren.

Op de zitting hebben de politiemannen verklaard dat zij informatie hebben uitgewerkt over een illegaal vliegtuig dat drugs zou vervoeren. Op die dag werden 2 helikopters van Casas ingehuurd, te weten een kleine en een grote. Op een gegeven moment kwam een vliegtuig vanuit richting Coppename naar Saramacca. De helikopter waarin de politiemannen zaten vloog laag. Op een gegeven moment zag de groepscommandant een vliegtuig aankomen. Het vliegtuig vloog op een gegeven moment 7 tot 10 meter van de grond. Het bedoeld vliegtuig met de verdachten aan boord vloog beneden de vegetatielijn. De getuigen konden niet exact aangeven of het vliegtuig is geland of niet.

De advocaten wilden weten of het vliegtuig is gedwongen tot de landing of uit zichzelf is geland. Echter hebben alle 3 politiegetuigen deze vraag ontkennend beantwoord. Nadat het vliegtuig had gecirkeld boven de illegale baan op Saramacca is het kort daarna gestegen en maakte daarbij 2 a 3 cirkels en vloog richting zuidwest. Toen dit vliegtuig het Surinaamse luchtruim zou verlaten en het luchtruim van Guyana zou bereiken, heeft de groepscommandant opdracht gegeven om intimidatieschoten te lossen. Dit is toen ook gedaan. Het vliegtuig is toen teruggevlogen naar Saramacca.

Volgens advocaat Vishal Rambharos vertoont het vliegtuig 3 a 4 kogelinslagen. Volgens de getuigen zijn intimidatieschoten gelost op bewegende doelen, dus het kan zijn dat die schoten per ongeluk het vliegtuig hebben geraakt. Volgens de advocaten is de piloot gedwongen om het vliegtuig terug te vliegen. De advocaten wilden weten hoe de piloten wisten dat zij zich nog in Surinaamse luchtruim bevonden. De helikopters en alle vliegtuigen zijn voorzien van een GPS. De piloten zijn verboden om andere luchtruimtes in te vliegen. Op 7 maart wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. De verdachten blijven aangehouden. Oedit is vooralsnog niet uitgeleverd door Nederland.

Saskia Bandhan