Mooi initiatief die PSA!!

Ben nu voor de 2e keer in 30 jaar in Suriname. Ik heb wel in de jaren 80 hier gewerkt aan de voorbereiding van de Para Industries. Ik woon en werk nu in Nederland. Nooit eerder gehoord van de wet PSA en ook niet van een enquête in Nederland. Omdat het nu juist gaat om vooral Surinamers in Nederland, stel ik voor dat de parlementaire commissie een brief stuurt naar alle advocaten van Surinaamse afkomst in Nederland met het verzoek om voorstellen te doen ter aanvulling op het initiatief wetsvoorstel PSA. Dit heeft de volgende voordelen: 1) deze advocaten zijn heel gemakkelijk te vinden via de Nederlandse Orde van Advocaten, of via enkele advocaten zelf die over een lijst beschikken; 2) er wordt op deze wijze gratis deskundige en relevant advies uit de praktijk verkregen, omdat veel van deze advocaten met deze materie te maken hebben en ook in contact zijn met de Surinaamse gemeenschap in Nederland; 3) het initiatiefvoorstel is erg mager en niet voldoende onderbouwd. Zo is het onbegrijpelijk waarom je de PSA voor altijd verliest als je niet binnen een maand terugkomt op een intrekking op eigen verzoek of om administratieve redenen. Het zou toch meer in de geest van deze wet zijn om een hernieuwde aanvraag mogelijk te maken als de persoon bijvoorbeeld door een traumatische ervaring in Suriname (b.v. als slachtoffer van een misdrijf in Suriname) de status opgeeft en vertrekt, maar jaren later na verwerking van het trauma op zijn/haar besluit wil terugkomen? Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken.
Mr. Owen heeft ergens op internet al enkele nuttige opmerkingen geplaatst. Ik adviseer de commissie om bijvoorbeeld naar Marokko te kijken hoe dit land profiteert van de PMA in Nederland en heel Europa. In hun grondwet is de dubbele nationaliteit verankerd (de Marokkaanse nationaliteit gaat nooit verloren; elke Marokkaan gaat elk jaar gepakt en gezakt voor 6 weken naar Marokko…… ). Aboutaleb met zijn Marokkaanse paspoort is burgemeester van Rotterdam. De Turkse regering roept Turkse Nederlanders op voor dienstplicht.
Dus kijk verder en maak een vergaande wet waaraan Suriname veel voordeel heeft, wees niet bang voor instroom van veel euro’s en eigen mensen met kennis en ervaring. Zij willen onder prettige voorwaarden graag terug. En maak van het ingezetenschap geen grote issue, laat de mensen veel langer hier werken en verblijven zonder die eis te stellen. Zo kunnen deze in Nederland verzekerd blijven tegen ziekte, dus zonder het Surinaamse gezondheidssysteem te belasten; tel uit je winst.
De commissieleden kunnen kwaliteit leveren door deze Su-Ned advocaten te raadplegen buiten het SIO om. Ik wens de leden veel succes.
Santie M.

error: Kopiëren mag niet!