Mathoera: “Technische mankementen hoofdbureau politie herstellen”

Frontfoto2Assembleelid en oud-politiecommissaris Krishna Mathoera ziet een simpele oplossing voor het afgekeurde gebouw op het terrein op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat. Dit gebouw, dat als hoofdbureau van het Korps Politie Suriname (KPS) moest fungeren, is na de eerstesteenlegging in 2010 in de periode Bouterse 1 wegens technische mankementen afgekeurd. Het ministerie van Justitie en Politie heeft momenteel een andere locatie voor het gebouw op het oog. “Ik hoop niet dat men weer politieke spelletjes gaat spelen, want er is meer dan Euro 2 miljoen betaald voor dat gebouw. De technische mankementen moeten gewoon hersteld worden”, zegt Mathoera aan Dagblad Suriname. Justitieminister ad interim Ferdinand Welzijn heeft besloten gedetineerden in te zetten voor de schoonmaak van het terrein. Mathoera juicht dit initiatief toe, maar vindt dat betrokkenen die zaken verkeerd hebben laten lopen, niet vrijuit moeten gaan. Volgens de politica heeft de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, nagelaten om erop toe te zien dat zaken conform het bestek werden uitgevoerd. Hij was verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het project. “Abrahams heeft toegestaan dat er geld is overgemaakt aan de aannemer. De aannemer heeft zijn geld ontvangen, maar het gebouw niet afgerond. Later is het gebouw afgekeurd. Dat zou niet mogen. Dit is corruptie.” De ex-politietopper vindt ook dat er een grondig onderzoek moet komen vanuit het Openbaar Ministerie. “Hoe heeft OW de controle gepleegd? Hoe heeft men bij de uitvoering niet tijdig kunnen zien dat niet conform bestek is gewerkt? Waarom heeft minister Abrahams niet ingegrepen? Waarom heeft de minister niet het staatsbelang gediend?”, aldus Mathoera.
NDP-regering moet voor hoofdbureau zorgen
Mathoera, die 33 jaar heeft gediend bij de politie, vindt dat de komst van een eigen hoofdbureau voor het KPS erg noodzakelijk is. “Het knaagt aan het gezag van de politie. Het is in feite de huidige leider van de NDP die het oud-hoofdgebouw van de politie in brand heeft doen schieten, waardoor hij alles in het werk moet stellen om het te herstellen. Dat zou een mooi gebaar zijn naar de politie”, stelt zij. Volgens de parlementariër is de politie een zeer belangrijk instituut en haar gezag wordt medebepaald door de representativiteit van gebouwen waarin zij zit. Het hoofdkantoor van het KPS staat momenteel aan de Duisburglaan, in een gebouw waar vroeger een afdeling “CIS” van het ministerie van Handel en Industrie gehuisvest was. Dit pand voldoet totaal niet aan de inrichtingseisen van een hoofdbureau van politie. “Het gebouw heeft geen faciliteiten om een moderne meldkamer en crisiscentrum, welke horen bij een hoofdbureau, te huisvesten. Bovendien is het moeilijk bereikbaar voor het publiek”, aldus Mathoera.
Stiefmoederlijke behandeling en kapitaalverlies gebouwen KPS
Volgens de politica is de stiefmoederlijke behandeling van het KPS in feite terug te zien in alle gebouwen van de politie. “Het politiebureau te Nieuwe Haven is gevestigd in een gebouw dat vanaf 2009 wordt gerenoveerd. Zeven jaren later met een NDP-regering is de renovatie nog steeds niet af. Bureau Keizerstraat was op de begroting om te renoveren, maar het is inmiddels gesloten, omdat het gevaarlijk is.” Ook het gebouw voor de Forensische Opsporing, welke aangevangen was tijdens het bewind van het Nieuw Front onder de ex-minister Chandrikapersad Santokhi van Juspol, is onafgebouwd en staat er vervallen bij. “Dit gebouw was al voor 80% afgebouwd in 2010, maar na 7 jaren is het de regering Bouterse niet gelukt om de 20% af te ronden. Zo was er een aanvang gemaakt met de indoor schietbaan van de Politie, die nu half afgebouwd overwoekerd is. Dienstwoningen en gebouwen te Stoelmanseiland, Bensdorp en de Centrale Meldkamer van de Politie, zijn allemaal gebouwen, die tijdens de Front-regering onder Santokhi waren aangevangen en die half afgebouwd erbij staan. Deze projecten moesten na 2010 door de regering Bouterse-Ameerali worden voortgezet. In zeven jaren regering Bouterse heeft men geen van die gebouwen kunnen afronden. Dit is ontzettend veel kapitaalverlies en bemoeilijkt het politiefunctioneren”, aldus Mathoera.
Rapport hoofdbureau vernietigend naar alle partijen toe
Het architectenbureau Tjong Ayong laat er geen spaan heel aan. ‘De feitelijke situatie is dat het project onafgemaakt is vanwege het nemen van verkeerde beslissingen en gebrek aan begeleiding. Hierdoor zijn er zaken uitgevoerd, waarvan onduidelijk is hoe deze uitgevoerd zijn, en op welke wijze, aangezien er geen controle geweest is’, stelt het rapport. Vanaf het eerste begin zijn er fouten gemaakt. Ook het Architectenbureau Adviesbureau voor Architectuur en Constructie NV (AAC) komt er niet zonder kleerscheuren uit. De constructieve detailtekeningen van AAC vertonen veel fouten met betrekking tot wapening en dekking en ook een verkeerd gebruik van technisch jargon. De vloerconstructie is bouwtechnisch verkeerd uitgevoerd, met gevaar voor instorting. De balken zijn op zodanige manier uitgevoerd dat het niet voldoet aan de normen, met het gevolg dat de veiligheid en duurzaamheid niet gewaarborgd zijn. De maatvoering van de kolommen is niet overal correct. Ook is de uitvoering zodanig dat het niet voldoet aan de normen, met het gevolg dat de veiligheid en duurzaamheid niet gewaarborgd zijn. De stabiliteit van de metselwanden is niet gegarandeerd doordat ze niet zijn verankerd aan de vloeren en kolommen, dus er bestaat instortingsgevaar. Uit het destructief onderzoek is gebleken dat de wapening en de dekking in de balk totaal afwijken van de werktekening, wat aangeeft dat de uitvoerder het werk niet conform werktekening heeft uitgevoerd. Er is in de uitvoering veel minder wapening toegepast in de balk dan de berekening uitwijst en ook een extreme betondekking, waardoor de balk niet in staat is om de belastingen te dragen waarop het is berekend. Deze hele geschiedenis heeft zich afgespeeld vanaf medio 2008 tot december 2013, dus ruim 5 jaar, zonder dat er op enige wijze is ingegrepen, terwijl er miljoenen verspild zijn aan twee architectenbureaus en een aannemer’, stelt het rapport.
In juni 2014 spande AAC een rechtszaak tegen de regering in verband met de ophef rondom de bouw van het nieuwe hoofdbureau van de politie. Mathoera geeft als reactie hierop dat het ministerie van Openbare Werken voor zulke grote projecten externe controle en directievoering moet organiseren. “Als je als bewindvoerder vindt dat je het toch in eigen beheer gaat doen, dan accepteer je ook de risico’s. En dat betekent dat je als bewindvoerder aansprakelijk gesteld wordt. Met het geld van het volk mag er niet zo lichtzinnig en onverantwoord worden omgegaan”, aldus Mathoera
Advies architectenbureau
Het advies van Tjong Ayong luidt dan ook onverbiddelijk: het voortgaan op deze wijze zal alleen maar leiden tot grotere problemen. ‘Het project moet voor zover het reeds uitgevoerd is volledig onderzocht en in kaart gebracht worden, waarbij de verwerkte hoeveelheden zo goed mogelijk vastgesteld moeten worden. Pas ná herstel van eventuele gebreken zal er doorgewerkt kunnen worden. Het eventueel slopen van bepaalde delen is niet uitgesloten. Het programma van eisen moet geëvalueerd worden en er moeten nieuwe bestekken en tekeningen gemaakt worden voor de afbouw. Vanaf de opstart zal het bureau belast met de directievoering in beeld zijn. Er zal dagelijks toezicht zijn op alle werkzaamheden op het project’, stelt het rapport. “Daar ben ik het helemaal eens mee. Herstellen, voortgaan en afbouwen, zodat KPS een eigen hoofdbureau heeft en het reeds geïnvesteerde niet verloren gaat”, zegt Mathoera.
FR

error: Kopiëren mag niet!