Mathoera: “Radj Oedit via Interpol signaleren, aanhouden en laten uitleveren”

Krishna Mathoera
Krishna Mathoera
Indien 54-jarige ondernemer Ramchender (Radj) Oedit inderdaad naar het buitenland is uitgeweken en ondergedoken, moeten de autoriteiten hem internationaal via Interpol laten signaleren, aanhouden en dan uitleveren aan Suriname. Tot deze conclusie komt parlementariër en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft opsporing gelast van de ondernemer in verband met de 488 kilogram cocaïne die onderschept is in een vliegtuig in Saramacca en de duikboot die is aangetroffen. De ondernemer verklaarde eerder zelf in de media dat beide percelen hem toebehoren. Hoewel de naam van Oedit geruime tijd circuleert als één van de betrokkenen van voornoemde gevallen, is het volgens Mathoera weliswaar begrijpelijk dat het toch een tijd heeft geduurd voordat zijn opsporing formeel is gelast. Om iemand als verdachte aan te merken, moet je een redelijk vermoeden van schuld hebben. Hij is niet op heterdaad betrapt, waardoor de pg vermoedelijk inderdaad meer tijd nodig heeft gehad om de nodige bewijzen in beeld te brengen. Een van de zaken is het formeel nagaan op wiens naam de twee percelen precies zijn. “Op zich is de duur van het onderzoek geen probleem, omdat Suriname met een aantal internationale organisaties een samenwerking heeft. Naast Interpol zou in het Caribisch gebied ook de uitlevering via de OAS kunnen. Ook met Nederland en een heleboel andere landen is er een rechtshulpverdrag. Dus genoeg mogelijkheden om hem te berechten”, aldus de politica. Oedit is rijstboer, tevens directeur van Ramasha Radio en TV en nog een paar zwaar materieelbedrijven.
‘Hij heeft veel te verklaren’
Mathoera wenkt vooral haar wenkbrauwen over het interview dat Oedit enkele dagen terug via de media heeft afgestaan waarin hijzelf, ondanks zijn afwezigheid bij beide invallen, veel detailinformatie had over de invallen op beide percelen. Zeven personen, onder wie ook werknemers van Oedit, zijn ondertussen ingesloten. “Hij heeft veel te verklaren. Waarvoor gebruikt hij die landingsbaan? Hoe is die duikboot daar aangekomen? Het kan toch niet zomaar uit de lucht komen vallen”, benadrukt de parlementariër.
‘Grote vissen onaangeraakt gebleven’
Mathoera vindt het vooral jammer dat tot nu toe slechts de zogenaamde ‘stromannen’ of ‘kleine jongens’ worden aangehouden, terwijl de ‘grote vissen’ onaangeraakt zijn gebleven. Naast het feit dat deze grote jongens aangepakt moeten worden, moet het illegaal verdiende geld ook afgepakt en vervolgens in de staatskas gestort worden. Hierdoor kan de politie verder versterkt worden. “Dat kan toch niet? Die kleine jongens gaan echt geen landingsbaan van enkele kilometers asfalteren.”
Drugsveroordeelden dichtbij ministers en lopen rond op kabinet president
Het feit dat in eerste instantie door de autoriteiten is aangegeven dat geen enkele Surinamer betrokken was bij het duikbootschandaal, was volgens Mathoera dat slechts een methode om ‘hun eigen mensen te beschermen’. “Ik zie een heleboel mensen die of in Suriname of in het buitenland veroordeeld zijn voor drugs die heel dichtbij ministers zijn en op het kabinet van de president rondlopen. Kijk maar naar Franklin Waterval, alias ‘Brielle’, die ook gezien is in gezelschap van de president. Laten zij kijken hoe bevuild hun eigen omgeving is met criminelen”, aldus de VHP’er.
‘Dit land wordt in feite geregeerd door drugsmaffia’
De VHP’er benadrukt dat zij ongeveer anderhalf jaar terug het drugsproblematiek van het land in beeld heeft gebracht nadat een eigen analyse uitwees dat tot nu toe zeker 15.000 tot 16.000 kilogram cocaïne in beslag was genomen die een directe link hebben met Suriname. “Ik heb toen zowel in het parlement als de media aandacht hiervoor gevraagd, maar vooral de regerende NDP heeft dat gebagatelliseerd. Wat zien wij nu? Een semi-duikboot komt boven water drijven en enkele dagen daarna een Cessna-vliegtuig met tonnen drugs op een rijstveld met een landingsbaan die helemaal geasfalteerd is. Dit geeft in feite aan dat het land geregeerd wordt door de drugsmaffia.”
Drugsgeorganiseerde criminaliteit maakt justitiële autoriteiten gevoeliger voor corruptie
Zoiets kan volgens de ex-politietopper nooit goed zijn voor Suriname, omdat wij internationaal het predicaat krijgen van narcostaat en drugsdoorvoerland. “Dit betekent dat de drugsgeorganiseerde criminaliteit hier machtiger wordt en er straks heel wat witwaspraktijken hier gaan plaatsvinden en justitiële autoriteiten door omkoping gevoeliger gaan worden voor corruptie. Infiltraties, liquidaties en toename van drugverslaving vooral onder jongeren. De kans is groot dat wij straks daarom op de zwarte lijst terechtkomen. Met de heersende financiële crisis zal het veel meer schade toebrengen”, aldus de VHP’er.
Justitiële afdelingen voor bestrijding georganiseerde criminaliteit in 2010 ontmanteld
Het assembleelid vindt vooral dat de regering haar plicht verzaakt om Suriname en Surinamers te beschermen. “Alle afdelingen die tot 2010 in tact waren en bestemd waren om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken, hebben zij ontmanteld. De ontmanteling van de Narcotic Intelligence Unit en de Justitiële Inlichtingendienst, terwijl de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie, DEA, uit Paramaribo is verdreven. Bijzondere bevoegdheden die de politie nodig heeft om georganiseerde criminaliteit aan te pakken, is ook niet goedgekeurd. De Frontregering had dit al goed voorbereid, maar met de komst van de NDP in 2010 is het in de lade verdwenen. Ook de recente begroting van het ministerie van Justitie en Politie is met de helft teruggebracht. In 8 jaren hebben zij ook nog steeds geen president bij het Hof van Justitie kunnen benoemen. We hebben ook een waarnemend korpschef en waarnemend minister op Juspol”, aldus de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!