Zondag 24 maart 2019

Aan de Commissaris Thurkowweg in het district Commewijne bevindt zich een scholencomplex dat leerlingen van de glo (OS I Meerzorg), mulo (OS Meerzorg) en lbo accommodeert. Doordat deze 3 verschillende scholen zich op 1 terrein bevinden, ervaren vooral de muloleerlingen veel ongerief. Dit meldt de volksvertegenwoordiger, Ingrid Karta-Bink (PL), aan Dagblad Suriname. De muloschool, die meer dan 400 leerlingen bevat, is wat leslokalen betreft afhankelijk van de overige 2 scholen. De lbo-school maakt eveneens een groei mee en kan zich niet meer veroorloven om de leslokalen uit te lenen. Karta-Bink doet derhalve wederom een dringend beroep op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) om in te grijpen.

Deze kwestie was reeds tijdens het ministerschap van Robert Peneux aan de kaak gesteld, echter is een structurele oplossing uitgebleven. De huidige leiding van het ministerie heeft evenmin voor een oplossing kunnen zorgen. Zo heeft het ministerie recentelijk laten weten dat landelijk alle basisscholen zich aan de regels moeten houden; zo mogen de glo-scholen niet vóór 08:00 uur beginnen. Dit, wetende dat de voornoemde 3 scholen op het scholencomplex al jaren omstreeks 07:30 uur van start gaan zodat niemand in gedrang komt met de lesuren. “Alleen OS I Meerzorg was een uitzondering om 07:30 uur te beginnen. Daartoe is er geen bezwaar vanuit de leerkrachten en ouders.” Aangezien de muloschool ook leslokalen nodig heeft van die basisschool, ontstaat de situatie dat de muloleerlingen onderwijs moeten volgen, terwijl de glo-leerlingen pauzeren.

“Tijdens de pauzes is het zo storend dat de muloscholieren zich niet kunnen concentreren.” Karta-Bink, die samen met leden van de vaste commissie van Onderwijs de toestand heeft geïnspecteerd, attendeert het ministerie op de noodzaak om een uitzondering te maken voor OS I Meerzorg om 30 minuten eerder te kunnen beginnen. “Het tweede verzoek van ons is dat er lokalen gebouwd worden voor de muloschool.” Karta-Bink voegt tot slot toe dat een goede oplossing voor dit probleem is de operationalisering van de nieuwe school te Militairproject, die alleen nog voorzien moet worden van meubilair.

KSR