Geringe opkomst bij loop ‘Pad van Verzoening’

Op zaterdag 8 december heeft het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld voor het derde achtereenvolgende jaar een gedenkwandeling gehouden tussen het monument van de Binnenlandse Oorlog en Fort Zeelandia. Het ‘Pad van Verzoening’ is bedoeld om nabestaanden en slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog en de nabestaanden van de 8 decembermoorden dichter bij elkaar te brengen. Het gaat hierbij om de 15 mannen die tijdens het bewind van ex-legerleider, nu president, Desi Bouterse zijn gefolterd en vermoord in de nacht van 8 december 1982. Het Comité is geen voorstander van het 8 decemberstrafproces waarbij enkele verdachten, waaronder hoofdverdachte Bouterse, zware straffen riskeren. Zij vindt dat het rechtsproces voor onrust zal zorgen. Er zijn ook kransen gelegd bij het monument bij het Memre Boekoe Kazerne. De opkomst was gering. Comitévoorzitter Humphry Jeroe, die recent door de regering benoemd is tot districtscommissaris van Boven-Suriname, merkte op dat het niet gaat om het aantal maar de boodschap. Verzoening is volgens hem iets dat tijd nodig heeft. Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), voegde eraan toe dat hij nog steeds achter de amnestiewet staat. Hij is voorstander van om deze gedenkwandeling voort te blijven zetten totdat ook ‘de anderen tegengekomen worden op dit pad’. (tekst: FR/ foto’s: Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: