Kritische blik op verkiezingsonderzoek in Commewijne

Het Comité voor Modernisering heeft in de periode 17 juni- 3 juli 2017 een onderzoek uitgevoerd in het district Commewijne. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de Nationale Democratische Partij (NDP) de verkiezingen in het district grandioos zou hebben gewonnen. Er is aan 407 personen de vraag gesteld: ‘Op welke politieke partij of partij politieke combinatie zou u stemmen, indien nu verkiezingen plaats vinden?’ 42% van de bruikbare informatie was in voordeel van de NDP en 19% in voordeel van de combinatie VHP, Abop, PL en NPS. De zittende regering scoort verrassend hoog. Van de 407 respondenten zijn 55% positief over haar beleid. Er wordt volgens het comité geen chaotische situatie gekend in het sociaal economisch leven van alledag.
Dagblad Suriname heeft sinds de publicatie van deze resultaten heel wat kritiek mogen noteren vanuit de samenleving. Klaarblijkelijk zijn er mensen die zich gesterkt voelen in hun mening dat de huidige regering goed scoort. Aan de andere kant zijn er echter ook mensen die de onafhankelijkheid van de onderzoekers op de operatietafel wensen te smijten. Etiré Castelen van het comité heeft echter eerder te kennen gegeven dat dit onderzoek niet gezien moet worden als een professioneel onderzoek. Er is met 12 vrijwilligers gewerkt, die binnen de mogelijkheden 407 respondenten hebben kunnen bereiken. Castelen ziet dit onderzoek als een aanzet voor professionals om dit soort onderzoeken uit te voeren. Dit in plaats van dat politieke leiders ongefundeerde uitspraken doen terwijl het publiek zich hoogst waarschijnlijk anders zou uiten.
John Krishnadath, directeur van Institute for Development Oriented Studies (IDOS) werd door Dagblad Suriname benaderd om ook een blik te werpen op dit onderzoek uitgevoerd door het Comité. IDOS heeft vooral tijdens de verkiezingsperiode op professioneel niveau peilingen gehouden, om de samenleving een beeld te schetsen over de veldsituatie. Het eerste wat Krisnadath opmerkt is dat zo een onderzoek, correct uitgevoerd, veel geld kost. Dat is de bottleneck. Ook op dit moment. “Wij hebben als IDOS drie peilingen zelf gedaan. De mogelijkheden hebben wij op dit moment niet meer. Alle andere onderzoekjes zijn minder geworden, ook al doe je het zelf of wanneer andere mensen het geld inbrengen”, stelt Krishnadath.
Hij wilde zich niet uiten over dit specifiek onderzoek, ook al zou het zijn uitgevoerd door personen die behoren tot een bepaalde politieke partij. “Dit zijn integriteitsvraagstukken die bij zo een peiling aan de dag worden gelegd. Het is niet per definitie dat de resultaten onbetrouwbaar zijn. Natuurlijk zal men zo een onderzoek minder vertrouwen, omdat het misschien uitgaat van een partij”, stelt Krisnadath. Hij wijst er wel op dat het geen zin zou hebben om een onderzoek uit te voeren, met een vertekend beeld als uitkomst. Politieke partijen hebben daar ook geen baat bij. “Als je als politieke partij uitkomt met informatie die niet gebaseerd is op een correct uitgevoerd onderzoek, houd jij jezelf als politieke partij voor de gek”, meent Krisnadath. De kritiek richting dit onderzoek heeft meer te maken met de wijze waarop er gekozen zou zijn voor de 407 respondenten. Als voorbeeld uitte een lezer van de krant zich als volgt: “de politie kan ook stellen dat de meeste verkeersovertredingen op Latour plaatsvinden. Dat kan echter een verkeerde weergave zijn van de situatie, indien de politie alleen op Latour acties houdt”, werd gesteld.
Dit voorbeeld werd vergeleken met de mogelijke situatie met de 407 respondenten: “de mogelijkheid is aanwezig dat het comité bewust heeft gekozen voor buurten waar de NDP sterk staat en de partij ondersteunen”. Concentreren op resultaten met 407 respondenten op een inwoners aantal van ruim 30.000 zou volgens critici dus een vertekend beeld kunnen schetsen
Het comité is er ook van bewust dat er groepen zijn die de resultanten van dit onderzoek, of zelfs het onderzoek zullen typeren als een paars gekleurd onderzoek. Echter benadrukt Castelen, dat de ontwikkelingen niet statisch zijn. “Al was het nu gekleurd, wij weten niet wat de situatie daar, over 2 jaren zal zijn”, meent hij. Hij ziet graag dat professionals de draad oppakken en de samenleving verder hierover inlichten.
IDOS heeft vooralsnog soortgelijke planningen richting de verkiezingen niet in de planning. Er worden wel op kleine schaal, door studenten, onderzoeken verricht, echter, worden die gegevens niet openbaar gemaakt, omdat die met een totaal andere bedoeling worden verzameld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!