Maandag 18 februari 2019

De presidenten Desi Bouterse en Ram Nath Kovind gisteren in De Nationale Assemblee

De presidenten Desi Bouterse en Ram Nath Kovind gisteren in De Nationale Assemblee

De ligging van Suriname op de grens van de Atlantische Oceaan maakt ons land een doorgangspoort tot de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio voor zakenlieden en investeerders. President Ram Nath Kovind van India benadrukte woensdag in zijn toespraak in De Nationale Assemblee (DNA) dat zijn land bereid is Suriname met alle opgedane kennis en nodige financiën te ondersteunen op het gebied van landbouw, traditionele gezondheidszorg, milieu, ICT, logistiek en capaciteitsbuilding, ondersteuning bij de verkiezingen, cultuurontwikkeling, infrastructuur en training van Surinaamse diplomaten in ICT, e-diplomatie en diaspora. De politicus vroeg de volksvertegenwoordiging vooral met veel serieusheid te kijken naar de traditionele gezondheidszorg, waar hoge kwaliteit medicijnen tegen veel goedkopere tarieven kunnen worden binnengebracht. Daarvoor zal de DNA eerst goedkeuring moeten geven. Kovind benadrukte geëerd te zijn historisch als eerste buitenlands staatshoofd de mogelijkheid te krijgen om het volk van Suriname via De Nationale Assemblee toe te spreken. De natuurlijke schoonheid, dichtbegroeide vegetatie, opvallende variëteit in flora en fauna en de frisse tropische lucht typeerde hij als ‘bijna magisch’. Even charmerend is de diversiteit van het Surinaams volk. Wat hem het meest raakte, is de glimlach van de schoolkinderen die dinsdag langs de wegen van Para en Wanica stonden om de langsrijdende delegatie te begroeten. Wat hem betreft, zijn deze kinderen het gezicht van Suriname. “There was such innocence and charm in those smiles”, benadrukte het staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat de harmonische wijze van samenwonen van de verschillende etnische en culturele groepen in Suriname als voorbeeld voor de rest van de wereld moet dienen.

Overeenkomst zonne-energieproject van 20 miljoen US-dollars
Klimaatsverandering is een probleem dat dwars door alle naties gaat. Hij complimenteerde het standpunt van Suriname over de manier waarop zij deze veranderingen aanvecht in vergelijking met andere veel rijkere landen, die niet met de nodige serieusheid kijken naar dit probleem. Een van de overeenkomsten die gisteren is getekend, heeft betrekking op een zonne-energieproject van 20 miljoen US-dollars. Daarnaast is er ook een overeenkomst getekend over enkele milieuprojecten. Eerder dit jaar heeft India ‘the founding conference of the International Solar Alliance (ISA)’ georganiseerd in New Delhi. De ISA is een alliantie van meer dan 121 landen met als hoofddoel te werken aan een efficiënte exploitatie van zonne-energie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het hoofdkwartier ligt in New Delhi. Kovind benadrukte trots te zijn om Suriname als co-partner bij de ISA te hebben. “Een delegatie, onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin, heeft deze conferentie eerder ook bijgewoond en wij zijn blij dat Suriname bereid is geweest zijn toetreding tot de ISA te ratificeren”, aldus Kovind.

Monumenten emotionele waarde voor Suriname
De Indiase president heeft voordat hij dinsdag naar Royal Torarica ging, zijn logeeradres in Suriname, eerst een bloemhulde gebracht bij het standbeeld van Mahatma Gandhi. Ook president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin met hun respectieve echtgenotes hebben bloemen gelegd. Kovind benadrukte dat dit is gedaan, omdat Gandhi als de vader van de Indiase natie en de grote leider, die India in de succesvolle strijd tegen imperialistische overheersing heeft geleid, wordt gezien. Woensdag heeft hij ook hulde en respect kunnen brengen aan de monumenten van Baba en Mai, Mama Sranan, Janey Tetary en gevallenen van de Binnenlandse Oorlog. “Elk van deze monumenten heeft een emotionele waarde voor Suriname en voor de antikoloniale en natiebouwende inspanningen, die gepleegd zijn in ontwikkelingslanden. Deze monumenten spreken voor het bloed, zweet en offers die de mensen van Suriname hebben gebracht.”

Veel overeenkomsten tussen Suriname en India
Paramaribo en New Delhi, de hoofdstad van India, zijn volgens Kovind ongeveer 14.000 kilometers van elkaar verwijderd. Ondanks deze afstand hebben beide landen toch veel overeenkomsten. “Suriname en India zijn multicultureel, multireligieus en multi-etnische democratieën. Beide landen hebben hun economieën en culturen opgebouwd na een lange periode van koloniale overheersing. Suriname en India richten zich op de welvaart en ontwikkeling van onze burgers. Dat zijn de meest belangrijke ontwikkelingsprestaties.” De globaliserende economie, technologische revolutie, nieuwe mechanismen van communicatie en transport en de explosie van het internet hebben de wereld kleiner gemaakt. Volgens de Indiër is hierdoor een enorme vermenging van mensen dwars door landen en continenten ontstaan. Vandaar dat gesproken kan worden van een ‘globale familie’.

India wil viering 150 jaar Hindoestaanse Immigratie helpen organiseren
De reis naar Suriname staat in het teken van het aanhalen van de vriendschapsbanden, samenwerkingsrelatie en de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie. Kovind hoopt dat bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in 2023 alles veel groots in samenwerking tussen beide landen kan worden gevierd. Kovind is echter niet de eerste Indiase regeringstopper die dit voorrecht heeft gehad. In 1988 heeft de toenmalige Indiase vicepresident Shankar Dayal Sharma het volkshuis al toegesproken.

Faisel Rasoelbaks