Woensdag 20 februari 2019

1 Locomotorius.

1 Locomotorius 2‘Mama, je gaat vandaag toch weer een milkshake en een grote hamburger voor me meenemen?’ Derryl (8 jaartjes jong) ligt languit op de bank. ‘Nee Derryl, ik heb dat eergisteren en gisteren ook al voor je gekocht’, reageert zijn moeder. Derryl is voor zijn lengte en leeftijd best wel mollig. Het liefst zit hij de hele dag te gamen. Sporten; daar heeft hij een broertje dood aan. En als hij moet kiezen tussen de gang naar de koelkast of de gang naar buiten; dan kiest hij toch steevast voor de gang naar de koelkast. Zijn buurjongen en leeftijdsgenoot Orpheo daarentegen is elke dag buiten te vinden. Zodra hij zijn huiswerk af heeft, mag hij van zijn ouders naar buiten. Orpheo zit op voetbal en oefent elke dag baltechnieken van Messi, die hij op Youtube heeft gezien. Behalve voetballen, vindt Orpheo het ook ontzettend cool om te zwemmen. Regelmatig neemt zijn vader hem mee naar Parima. Zijn ouders stimuleren hem om te bewegen. Het is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader was vroeger ook voetballer en jogt nog steeds. De ouders van Orpheo begrijpen het heel goed. Begin zo vroeg mogelijk je kind te stimuleren om te bewegen en te sporten.

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Door te bewegen, ontwikkelen ze motorische vaardigheden en daar hebben ze hun leven lang profijt van. Hoe eerder ze met sporten beginnen, hoe beter het voor hun ontwikkeling is. De vijf basis motorische vaardigheden van een mens zijn: snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het zijn de vijf bouwstenen van een gezonde ontwikkeling. Kinderen zoals Orpheo die actief zijn, doen deze vaardigheden, spelenderwijs op. We hebben het allemaal wel eens bij een baby gezien; hoe iets wordt vastgepakt en naar de mond wordt gebracht. Hoe het kindje rolt, kruipt, gaat lopen en allerlei bewegingen uitprobeert.
Als uw kind daar vroeg mee begint en u als ouder het kind daarin stimuleert, zal de kans groter zijn dat hij of zij, gezond opgroeit. Bovendien leert u uw kind dat bewegen leuk is en daardoor zal hij of zij ook op latere leeftijd, blijven sporten en bewegen.

Aanleg speelt een rol bij de motoriek van kinderen. Er zijn kids, die soepeler bewegen dan anderen of die van nature heel sterk of behendig zijn. Denk maar aan die kinderen die met gemak in manjabomen klimmen. Maar motoriek is heel goed te trainen bij een kind. Van belang is dat u als ouder het kind vroeg stimuleert om te gaan bewegen. Want motorische vaardigheden zijn op latere leeftijd, vele malen moeilijker aan te leren. Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen, zullen zich motorisch minder goed ontwikkelen en hebben een grotere kans op overgewicht. Ze lopen als gevolg daarvan, een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen. Daarnaast kunnen ze vaak niet goed mee komen met sporten en gymmen en worden in sociaal opzicht, buiten spel gezet.

Buitenspelen is de ideale manier om uw kind bloot te stellen aan verschillende vormen van bewegen. Zo ontwikkelt uw kind zich veelzijdig en ontdekt het waar het goed in is en wat het leuk vindt. Dat vergroot het zelfvertrouwen. Zonder dat het kind het door heeft, ontwikkelt hij of zij, zich heel breed en ontdekt zo de wereld.

Kinderen zitten tegenwoordig uren per dag achter een scherm. Dus ze zitten meer en bewegen minder. Als ouder is het dus belangrijk om het goede voorbeeld te geven en het bewegen te stimuleren. Naast alle lichamelijke voordelen van bewegen, tonen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken aan dat er een verband is tussen bewegen en prestaties op school. De kans is groot dat ook wat schoolprestaties betreft, Orpheo beter zal presteren dan Derryl. Omdat lichamelijke activiteit, de cognitieve capaciteiten van een kind vergroot. Het kan zich beter concentreren en neemt de stof beter op. Redenen genoeg om samen met uw kind in actie te komen en naar buiten te gaan. Als we u op straat of op het sportveld tegen komen, zullen we zeker een praatje met u maken.


LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola