Maandag 18 maart 2019

“Misiekaba moet toch goed ziek zijn in zijn hoofd om na die ellende van de afgelopen jaren nog te denken aan een derde regeertermijn. Misiekaba is naast zijn partijvoorzitter Desi Bouterse ook één van de grootste boosdoeners van alles wat er nu gebeurt in dit land”, zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. De politicus reageert op de recente uitlatingen van NDP-ondervoorzitter Andre Misiekaba tijdens een wijkvergadering in het ressort Pontbuiten. De NDP-topper is meer dan overtuigd dat de Nationale Democratische Partij (NDP) na de verkiezingen van 2020, met een groei van 26 naar 30 zetels weer als winnaar uit de bus zal komen. Jogi beklemtoont dat NDP’ers als Misiekaba steeds bewijzen dat zij als geblinddoekte wezens lopen achter het beleid van Bouterse en alle misstanden in het land goedpraten. Hij vindt het jammer dat de NDP-topper vooral als leider van de paarse fractie in het parlement zijn bevoegdheden niet gebruikt om de regeringsfractie en het regeren een andere wending te geven. “Hij ondersteunt de vernietiging, verloedering, ondergang en corruptie. Dat heeft gebracht dat wij vandaag de dag in zo een situatie zijn beland. Hij moet zijn mond daarom dichthouden! Zelfs 10 zetels zijn nu teveel voor de NDP”, aldus de VHP’er. Volgens hem spreekt de slecht bezochte wijkvergadering boekdelen.

‘Maak Javaan, Hindoestaan of Chinees tot partijvoorzitter NDP’
Volgens Misiekaba gaat de oppositie geen vuist kunnen maken tegen de paarse partij, omdat die alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigt. Hij dreef de spot met de NPS. Hij meent dat de groene partij nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. De VHP moet zich naar zijn mening schamen om zich een nationale partij te noemen. Uit deze uitspraken concludeert Jogi dat Misiekaba vrees heeft voor de opmars van de VHP. “Als de NDP echt zo een nationale partij is, laten zij Bouterse vragen om te bedanken en een Javaan, Hindoestaan of Chinees zetten als partijvoorzitter. Laat Misiekaba een Hindoestaan of Javaan kandideren op de verkiezingslijsten in het binnenland. Laat hij drie kandidaten van Marron-afkomst in Nickerie op de lijst plaatsen. Hij moet ons geen knollen voor citroenen komen verkopen”, aldus Jogi.

NDP’ers Latour zelf ontevreden over Misiekaba
Volgens de parlementariër is de paarse partij slechts een politiek blok, waarin alle etnische groepen intern verdeeld zijn. Hij verwijst naar de recente ontevredenheid van NDP’ers in Latour, waar Misiekaba ook coördinator is. De ontevreden NDP’ers zeggen dat Misiekaba en partijgenoot Silvana Afonsoewa zich alleen inzetten voor het Marron-deel van de partij in het ressort. “Zelfs zijn fractiegenoten in het parlement vinden dat Misiekaba niet de man is die gaat voor een nationale zaak, maar groepsbelangen”, aldus Jogi.

Dankzij Lachmon algemeen kiesrecht
“De VHP is altijd een partij geweest die zich nationaal heeft opgesteld. Wij hebben de ‘n’ van ‘nationale’ niet voor de naam van onze partij, maar wij zijn zeker meer nationaler dan de NDP”, stelt Jogi. Volgens de VHP-topper heeft de grondlegger van de oranje partij, Jagernath Lachmon, in 1948 gevochten voor het algemeen kiesrecht. “Dat was niet voor de Hindoestanen alleen, maar voor alle Surinamers. Hierdoor kon ook de grootvader van Misiekaba naar de stembus. Daarom zeg ik: ‘het nationaal zijn van een partij blijkt niet uit de naam, maar uit de daden’”, aldus de politicus.

‘NDP hangt twee Hindoestanen als rozijnen in een kerstbrood’
De VHP heeft volgens Jogi in de periode 1969 tot 1973 de regering samen met de PNP gevormd. Ondanks het feit dat de oranje partij veel meer zetels had, heeft de VHP het minister-presidentschap in handen gelegd van Jules Sedney. “Dat was een nationale opstelling van de VHP. Wat doet de NDP? Twee Hindoestanen (Ashwin Adhin en Soeresh Algoe) die als rozijnen in kerstbrood ergens worden gehangen, om deze groep mensen hun hersenen op hol te laten slaan.”

VHP heeft zich nationaal opgesteld bij en na onafhankelijkheid Suriname
Hoewel de VHP niet eens was met de manier waarop de onafhankelijkheid van Suriname was voorbereid, heeft deze partij zich volgens Jogi uiteindelijk toch nationaal opgesteld. “Ook na de staatsgreep van 1980 is de VHP zich nationaal blijven opstellen, door de participatie in de militaire regering te weigeren en eerst de vrijlating van Henck Arron, Willy Soemita en Otmar Rodgers te eisen. Voor de totstandkoming van vrede na de binnenlandse oorlog is Lachmon gegaan om te praten met Jungle Commando-leider Ronnie Brunswijk”, stelt de politicus.

Viering ‘Revo Dag’ belediging voor Suriname
Volgens Jogi heeft zijn partij in de verschillende regeringen de afgelopen jaren ook ernaar toe gewerkt dat alle culturen en godsdiensten nationale vrije dagen tegemoet konden zien. Ook zaken als AKB en AOV zijn door de oranje partij ingesteld, terwijl agrarische ontwikkeling ook in het binnenland is gebracht. Dat de NDP 25 februari, de zogenaamde ‘Revo Dag’, uitgeroepen heeft tot nationale vrije dag, vindt hij een belediging voor de Republiek Suriname. “Dankzij ook de VHP kon de grondwet in 1987 weer in werking worden gesteld. Laat Misiekaba de historie van dit land goed bestuderen”, aldus Jogi.

FR