Belfort over blikschaderegering: “Je kunt mensen niet voor de wolven gooien”

2Belfort over blikschaderegering“Je kunt mensen niet voor de wolven gooien.” Zo reageert Abop-parlementariër en gewezen Justitieminister Edward Belfort over het besluit van het ministerie van Justitie en Politie om vanaf 1 maart 2018 over te stappen naar de blikschaderegeling bij aanrijdingen. Vanaf dan zal de politie niet noodzakelijkerwijs aanwezig zijn als er bij een aanrijding sprake is van blikschade aan de motorvoertuigen. Alleen als er sprake is van blikschade en de voertuigen zonder grote inspanning op eigen kracht kunnen worden verplaatst, zal deze regeling gelden. Belfort erkent dat het ministerie iets goed hiermee voor de samenleving wil bewerkstelligen, maar vindt dat bepaalde zaken eerst beter moeten worden geregeld. Hij noemt hierbij gevallen waarbij veel bestuurders met voertuigen in Suriname rondrijden die overgeschreven zijn op naam van derden, terwijl anderen niet eens geregistreerd staan bij de politie. Hierdoor is het heel moeilijk om de eigenaar te achterhalen. “Alleen problemen gaan komen straks. Wie moet bepalen of iemand wel of niet onder invloed van alcohol een aanrijding heeft veroorzaakt? Wat als beide partijen vinden dat zij niet fout zijn en ruzie krijgen? Stel dat de veroorzaker geen rijbewijs heeft, een valse kentekenplaat op heeft zitten en wegrijdt, omdat het een gestolen voertuig is? Wie gaat dan voor de kosten opdraaien?” Volgens de politicus wil waarnemend Justitieminister Ferdinand Welzijn gewoon een verantwoordelijkheid hiermee van zich afschuiven.
‘Straks hoor je dat eenvoudige inbraken zelf opgelost moeten worden’
“Straks hoor je dat eenvoudige inbraken zelf opgelost moeten worden, omdat de politie dan hiervoor niet constant hoeft uit te rijden”, zegt Belfort. De parlementariër vindt dat een speciale instantie of afdeling in het leven moet worden geroepen die zich specifiek met aanrijdingen gaat bezighouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!