Itikaaf; toegewijd verblijven in de moskee

Het woord “Itikaaf” is afgeleid van ‘akafa alaihi’ hetgeen betekent: “hij hield er zich voortdurend of standvastig aan”. Itikaaf betekent letterlijk: op een plaats blijven. Technisch betekent het: “het blijven in de moskee voor een zeker aantal dagen, voornamelijk gedurende de laatste tien dagen van de maand Ramadan”.
De Heilige Qor’aan maakt melding over de Itikaaf in hoofdstuk 2 vers 126: “En toen wij het Huis tot een plaats van verzameling voor de mensheid en een toevluchtsoord maakten, zeggende: “neem de plaats van Abraham als een plaats voor gebed.” En Wij geboden Abraham en Ismael, zeggende: “reinigt Mijn Huis voor degenen, die de ommegang verrichten en voor degenen, die er toegewijd in verblijven en voor degenen, die zich neerbuigen en zich ter aarde werpen”.
Volgens een overlevering van Hazrat Abdullah bin Umar hield Profeet Mohammad (vrede zij met hem) de itikaaf in de laatste 10 dagen van de Ramadan. Deze overlevering wordt bevestigd door Hazrat Ayesha (moge God welbehagen in haar hebben. Zij vertelt dat Profeet Mohammad (vrede zij met hem) regelmatig in de laatste dagen van de Ramadan de Itikaaf hield, tot dat Allah hem deed sterven. Na hem hielden zijn vrouwen de Itikaaf. Voorts vertelt zij dat wanneer de Heilige Profeet (vrede zij met hem) voornam om de Itikaaf te houden, trad hij na het Fadjr gebed (ochtend gebed) de plaats van de Itikaaf in. De methode om de Itikaaf te houden welke uit de Sunnah (praktijk) van de Heilige Profeet (vrede zij met hem) blijkt, is dat men tussen de 20ste en 21ste avond van de Ramadan, òf na de 21ste de plaats van de Itikaaf moet zijn binnengetreden. Volgens de heilige Profeet (vrede zij met hem) blijft degene die de Itikaaf houdt afgesloten van zonden en zijn goede daden zetten zich voort zoals die van iemand die zelf goede daden verricht.
Volgens Hazrat Ayesha (moge God welbehagen in haar hebben), toen zij in Itikaaf zat met de Heilige Profeet (vrede zij met hem), ging zij naar huis voor haar natuurlijke behoeften. Op weg naar huis informeerde zij ook naar de gezondheid van zieken, doch bleef zij niet uitgebreid praten. Voorts vertelt zij dat de Heilige Profeet (vrede zij met hem) niet zomaar wegging, behalve als er iets heel dringend er tussen kwam, of voor zijn natuurlijke behoefte. Iemand die Itikaaf houdt, mag wel bezoek ontvangen. Volgens een overlevering van Hazrat Safia, echtgenote van de Heilige Profeet (vrede zij met hem), bezocht zij de profeet terwijl hij in Itikaaf zat en sprak enige tijd met hem. Toen zij vertrok, begeleidde de Heilige Profeet (vrede zij met hem) tot aan huis, terwijl haar huis op een behoorlijke afstand van de moskee was.
Moge de Almachtige alle mannen en vrouwen die de Itikaaf zullen houden, rijkelijk belonen, Ameen.
De Surinaamse Ahmadiyya Muslim Gemeenschap (SAG)
E-mail: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!