India gaat assisteren bij organisatie Surinaamse verkiezingen

De persconferentie van Buza in verband met de komst van de Indiase president naar Suriname (foto: Anil Ramkumar)
De persconferentie van Buza in verband met de komst van de Indiase president naar Suriname (foto: Anil Ramkumar)
De komst van de Indiase president, Ram Nath Kovind, in de periode 19-21 juni naar ons land markeert een belangrijk moment. Niet alleen is het de eerste keer dat een Indiase president Zuid-Amerika bezoekt, ook zal er een nieuwe dimensie aan de relatie tussen Suriname en India toegevoegd worden. De voorbereidingen voor de komst van het staatshoofd en zijn delegatie zijn in volle gang. De protocollaire, logistieke en veiligheidsaspecten worden nu reeds in place gebracht. Naast het toespreken van De Nationale Assemblee tijdens een bijzondere openbare vergadering, zullen ook belangrijke samenwerkingsovereenkomsten worden getekend. Een van deze intentieverklaringen zal zich richten op de assistentie van India bij de organisatie van de algemene vrije en geheime verkiezingen in Suriname. Ook bij de telling van de stemmen na de verkiezingen zal het Aziatisch land de nodige kennis overdragen. “India is de grootste democratie en moet goede verkiezingen organiseren voor miljoenen mensen. Dus waarom niet een sharing of experiences met India?”, stelde Miriam Mac Intosh, onderdirecteur Geopolitieke Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens een informatiebijeenkomst op het Kabinet van de President. Kovind wordt naast zijn echtgenote in zijn drielandentour ook vergezeld van een aantal Indiase ministers, leden van het Indiase parlement en andere belangrijke overheidsfunctionarissen. Voor zijn bezoek aan Suriname, zal het Indiase staatshoofd eerst een bezoek brengen aan Griekenland. Na het bezoek aan Suriname zal hij doorreizen naar Cuba.
Ondertekening verschillende Memoranda of Understanding
Naast de assistentie bij verkiezingen zal ook Memoranda of Understanding (MOU’s) getekend worden voor assistentie op het gebied van archivering, kennis bij traditionele Indiase medicijnen en het opzetten van een center of excellence op het gebied van ICT. Verschillende projecten die nu in voorbereiding zijn, zullen worden goedgekeurd en mededelingen over donaties aan Suriname zullen ook tijdens het bezoek worden bekendgemaakt. Bovendien zullen de first ladies van beide landen zich toespitsen op sociale projecten, waaronder ook de rehabilitatie van de palmentuin en bezoeken aan verschillende instellingen. “India zelf is een softpower, een ontwikkelingsland en zij willen met kleinere ontwikkelingslanden goede banden hebben. Zuid-zuid samenwerking is een van de belangrijkste aspecten. India is ervan overtuigd dat als wij als ontwikkelingsland onszelf willen ontwikkelen, wij gewoon die samenwerking moeten aangaan”, aldus de Mac Intosh.
Go en no-go zones
Majoor Giovanni Nijbroek, hoofd van de Veiligheidsdienst, benadrukte dat er alles aan zal worden gedaan dat dit bezoek vlekkeloos en zonder incidenten plaatsvindt. De verschillende veiligheidsactoren, waaronder de politie, Bureau Nationale Veiligheid (BNV), brandweer, Nationaal Leger en kustwacht zullen worden ingezet. De bedoeling volgens Nijbroek is dat in verschillende sessies de media en andere actoren worden ingelicht over de gebieden waarin zijn wel toegang zullen hebben en de afgebakende veiligheidszones waar ‘the standard operating procedures’ van de BNV van kracht zal zijn. De bedoeling is alles eraan te doen om eventuele calamiteiten tussen de media en de veiligheidsdiensten te voorkomen en dat beide groepen hun werkzaamheden normaal kunnen uitvoeren.
Geen toegang zonder speciale identificatie
Leden van de nationale en bezoekende internationale pers zullen zich vooraf moeten registreren/accrediteren voor de aanwezigheid bij de verschillende geplande activiteiten, waarna ook speciale identificatiebewijzen zullen worden verstrekt. Volgens Derrick Kammeron van het Nationaal Informatie Instituut (NII) zullen behoorlijk aantal Indiase mediapersonen met Kovind afreizen. Degenen die niet over deze zichtbare badges beschikken, zullen worden geweerd. Bezoekers van diverse locaties zullen zwaar worden gescreend door veiligheidsdiensten, terwijl maximaal twee drones zullen worden toegestaan om in het luchtruim van het gebied te vliegen. Wegomleggingen zullen ook tijdig worden bekendgemaakt. Ook het Nationaal Informatie Instituut heeft zich ingezet om de lokale media zoveel als mogelijk met beeldmateriaal te faciliteren in gevallen waarbij het niet mogelijk is zelf belangrijke momenten vast te leggen. De tweede informatiesessie met de pers wordt op maandag 11 juni gehouden.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!