‘Ie nom fas mi, ie nom nak mi’

De freelance fotograaf Regilio Derby
De freelance fotograaf Regilio Derby
Politie-inspecteur S.G. toont macht

‘Ie nom fas mi, ie nom nak mi’ (je moet me niet aanraken, je moet me niet slaan) waren de woorden die vrijdagmiddag door freelance fotojournalist Regilio Derby zijn gebruikt tegen politie-inspecteur S.G. Deze politiefunctionaris maakt ook deel uit van het bestuur van de politiebond. Deze woorden vormden voor S.G de aanleiding om de fotojournalist aan te houden en in de boeien te slaan als een crimineel. Dagblad Suriname sprak met Derby die zijn relaas doet.
Derby op een ander erf
Het geval voltrok zich afgelopen vrijdagmiddag tussen 13.00 en 13.30 uur in de middag. Derby was als eerste fotograaf aanwezig om een foto te maken van het schietincident, waarbij een mogelijke verdachte door de politie is doodgeschoten. Opmerkelijk is dat de fotograaf zeker op een afstand van 8 meter stond van waar het lichaam van de verdachte was. ‘En ik sta niet op dat erf, ik sta op een erf ernaast’, vertelt Derby. Op die plek werd hij door een gemaskerde politieman gecommandeerd om geen foto’s te maken. Zonder enige reden werd deze fotograaf door die betreffende gemaskerde politieman gehinderd in de uitoefening van zijn werk. Maar Derby bleef rustig wachten op een geschikt moment voor het doen van een klikje. En dit moment deed zich voor toen een van de politiemannen naar voren liep om het levenloos lichaam af te dekken. ‘Die politiemannen stonden in een rij om het lichaam. Een van hen liep naar voren om het lichaam te bedekken. Er ontstond een opening en maakte ik snel mijn foto’, zegt Derby. Op de foto heeft hij slechts een deel van de overleden verdachte kunnen vastleggen.
S.G. slaat Derby tegen zijn borst
De politieman duwde Derby met een harde slag tegen de borst. Derby uitte de volgende woorden: ‘Ie nom fas mi. ie nom nak mi.’ Volgens deze politiefunctionaris S.G. heeft Derby zich schuldig gemaakt aan het verstoren van de openbare orde, zich ook heeft verzet en het onderzoek van de politie heeft verstoord. Derby werd vervolgens door S.G. afgevoerd naar straat waar hij een andere politieman de opdracht gaf hem in de boeien te slaan en in het politievoertuig te plaatsen.
Bijna bezweken door de hitte
Na een gehaal en getrek werd de camera van Derby aan zijn nek gehangen door de politieman. ‘Hij wilde mijn camera van mij afpakken. Ik wilde dat niet. Straks zouden zij dat ding kwijtraken’, motiveert Derby. Hij voert aan dat zijn camera zijn broodwinning is en waar hij heel voorzichtig en secuur mee omgaat. Hierna werd Derby geboeid in een potdicht politievoertuig geplaatst. De wagen was uitgeschakeld, terwijl al de ruiten helemaal gesloten waren. En tegen die tijd, tussen 13.00 uur en 13.30 uur afgelopen vrijdag, was het snikheet en heel benauwd. Onder deze omstandigheden heeft Derby zeker 20 minuten in de wagen gezeten. ‘Ik kon niet meer goed ademen, ik dacht dat ik zou doodgaan, ik bonkte met mijn voorhoofd tegen de ruiten.’ Totdat het een andere agent opvalt, die de deur openmaakt en hem doodleuk vraagt: ‘die airco is niet aan noh.’
Foto gewist op bureau Nieuwe Haven
Derby wordt vervoerd naar het politiebureau Nieuwe Haven. Een van de agenten die aan de Groenhartstraat was, pakte zijn camera van hem af en wiste die ene foto die hij had geschoten. ‘Hij heeft mijn toestel genomen en die foto persoonlijk gedelete.’ Achteraf blijkt dat de tussenstop te Nieuwe Haven bedoeld was om die foto te wissen, want na een kwartier wordt hij in een bus samen met nog 12 drugsverslaafden gepropt om met een grote vaart en loeiende sirenes afgevoerd te worden naar politiebureau De Nieuwe Grond. Dit was niet alles. Ze werden ook nog begeleid met 2 politieauto’s, die voor en achter hun reden. Deze vorm van sensatie maakte ook de drugsverslaafden in het voertuig springlevend. ‘Wij zijn de grootste crimineel van Suriname noh,’ stelden zij elkaar de vraag.
S.G. ook aanwezig te De Nieuwe Grond
Op De Nieuwe Grond aangekomen werd Derby tussen de drugsverslaafden geplaatst. En niemand die een zinnig antwoord kon geven van hoe verder. Het enige wat hij keer op keer moest aanhoren, was het volgende: ‘de hulpofficier komt straks.’ Deze ‘straks’ die hij vanaf 16.00 uur in de middag hoorde, werd pas tegen 9.00 uur ‘s avonds een feit. ‘Ik had zo een erge honger. Ik had ook dorst.’ Met deze honger en dorst heeft Derby 5 uren lang gestaan in afwachting op de inspecteur. Tot zijn verbazing zag hij S.G. ook daar op post De Nieuwe Grond. Opvallend was zijn stoer gedrag. Hoewel de collega’s van S.G. tot hem spraken om Derby te laten gaan, gezien het feit dat hij zich aan niets schuldig had gemaakt, wilde S.G. niets horen. ‘No, mi no wani’, bleef hij maar volharden in zijn machtsvertoon. Toen Derby verhoord werd, moest zelfs de hulpofficier lachen om de reden waarom hij in voorarrest zat. ‘Hij lachte alleen maar.’ Na de opmaak van het proces-verbaal werd Derby vrijgelaten.
Ik bemoei niet met politiezaken
Dit voorval laat een bittere nasmaak achter voor Derby. Hij vindt het verschrikkelijk dat S.G. met zijn humaniteit heeft gesold. ‘Ik ken hem niet eens persoonlijk. Ik heb niets tegen hem. Ik bemoei me niet met politiezaken. Ik hou me bezig met sport en met het maken van foto’s,’ legt Derby de nadruk op. En het is niet de eerste keer dat hij een foto heeft geschoten van een schietincident. Hij is al 12 jaren lang fotojournalist. Volgens Derby zijn de volgende woorden ‘ie nom fas mi, ie nom nak mi’ hard aangekomen bij S.G. en wilde hij aantonen dat hij zogenaamd macht heeft.
Derby zal dit incident beslist niet zal laten voor wat het is. Overigens is het niet de eerste keer dat deze politiefunctionaris zich laat gaan middels machtsvertoon, domme arrogantie en gebrek aan respect voor anderen. Sommigen politie-inspecteurs zijn echt niet berekend voor hun taak.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!