Hoefdraad wil machtiging voor extra lening USD 351 miljoen

Om van het wettelijk vastgestelde 60% van het obligoplafond af te kunnen wijken zal de regering een voorstel in De Nationale Assemblee (DNA) deponeren om in totaal een bedrag van USD 351 miljoen te kunnen lenen. Dit blijkt uit stukken waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. De machtiging zal conform artikel 3 lid 5 van de Wet op de Staatsschuld worden gegeven. De goedkeuring zou Financiënminister Gillmore Hoefdraad fiat geven om een bedrag van USD 235 miljoen bij de Export-Import Bank of China te lenen in het kader van de verdere ontwikkeling van het Surinaams wegennet. Deze overeenkomst wordt aangegaan voor een looptijd van 20 jaren met een grace periode van 5 jaren. De rente is 2 procent per jaar en moet halfjaarlijks worden afgelost. Daarnaast zal eveneens een lening van USD 115,844,213.66 worden gesloten voor het nationale breedbandnetwerkproject van Telesur. Het concept ligt nog bij de Staatsraad.
Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Financiën tevens lid van de commissie van rapporteurs belast met de voorbereiding van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, om commentaar gevraagd, zegt dat de regering op allerlei manieren probeert om bestaande regelgeving te omzeilen ‘om zodoende haar leningenzucht voort te kunnen zetten’. Het voorstel toont volgens de politicus aan dat de regering zich ervan bewust is dat zij niet meer terug zal keren in het machtscentrum. Vandaar dat zij blijft lenen en alle bestaande middelen verder verkwanselt. De politicus vermoedt dat met de wijziging van de Wet op de Staatsschuld er zelfs naar een model door de regering wordt gezocht om ongelimiteerd te kunnen lenen. Immers, het nieuwe wetsvoorstel is dusdanig opgesteld dat het obligoplafond buiten werking wordt gesteld. De eerste behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld vindt volgens planning donderdag plaats.
‘Samenleving moet zich verzetten tegen deze leningen’
Gajadien verwacht dat indien de wet in De Nationale Assemblee wordt behandeld, de coalitie met haar ‘toevallige meerderheid’ dit zeker zal goedkeuren. Vandaar dat hij de samenleving en alle organisaties oproept om zich hevig hiertegen te verzetten, omdat de gemeenschap anders in een spiraal zal terechtkomen waar alle verdiende middelen gebruikt zullen moeten worden om rentes van schulden af te lossen. In de memorie van toelichting wordt aangegeven dat de obligoplafonds voor de binnenlandse en buitenlandse staatsschuld en het obligoplafond voor de totale staatsschuld, door de negatieve financiële ontwikkeling onder druk zijn komen te verkeren. Vandaar dat de minister wordt gemachtigd om af te wijken van het obligoplafond en een lening aan te gaan. Gajadien zegt dat het parlement al een week wacht op een overzicht van de leningen die de staat in de afgelopen periode heeft gesloten. Dit overzicht moet volgens hem aantonen hoeveel geld er is geleend en hoeveel hiervan intussen al is afgelost. Hij hoopt dat de informatie spoedig wordt opgestuurd door Financiën.
Obligoplafond belangrijk
De coalitie heeft als voorlopig standpunt dat verhoging van het leningenplafond niet nodig is. Zij gaat liever voor een wetsaanpassing die voorzieningen in speciale situaties kan definiëren. De Wet op Staatsschuld van 2002 geeft in artikel 3 lid 5 de regering voldoende ruimte om projecten die middels buitenlandse financiering uitgevoerd zouden worden en die binnen de ontwikkelingsvisie passen, uit te voeren. Echter dient dat bij wet geregeld te worden. De VHP’er maakt zich zorgen over deze kwestie, omdat de oorspronkelijke Wet op de Staatsschuld ervoor moest zorgen dat er niet te veel leningen werden genomen en Suriname de genomen leningen kon aflossen. Volgens Gajadien zorgt een leningenplafond ervoor dat niet meer wordt geleend dan wat het land kan terugbetalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!