Dinsdag 21 mei 2019

1Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 2 februari 2019 te zout eten 3 (1)

1 Artikel Locomotorius voor DBS editie van 24 februari 2019.  Het griepvirus raast door ons land.1

1 Artikel Locomotorius voor DBS editie van 24 februari 2019.  Het griepvirus raast door ons land.Momenteel heeft Suriname te maken met gevallen van ernstige griepverschijnselen. Grote boosdoener, het influenza A H1N1 virus, heeft bij sommigen, acute ernstige luchtweginfecties veroorzaakt; zelf de dood tot gevolg hebbende. De risicogroepen zijn: senioren, mensen met een chronische ziekte, hart- en longklachten en kinderen jonger dan vijf jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, heeft de sanitaire maatregelen weer onder de aandacht gebracht; namelijk het bedekken van neus en mond tijdens het niezen, hoesten en regelmatig handen wassen met water en zeep. Deze voorzorgsmaatregelen, moeten er voor zorgen dat het aantal slachtoffers beperkt blijft. Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico. De sanitaire maatregelen blijken toch wel wat aan de late kant. Waarom niet op regelmatig basis, via de staatsmedia de burgers ervan bewust maken hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken? Nu zo een griepvirus het op zijn heupen heeft gekregen om onaangekondigd, door ons land te razen, zijn velen met een verminderd immuunsysteem de pineut. Daar komt ook nog bij kijken dat velen zich vanwege de verslechterde financiële situatie waar ons land zich in bevindt, niet goed kunnen voeden.
Enfin, op dit moment wordt ons immuunsysteem aardig op de proef gesteld. Het besmettelijk virus kan zich snel verspreiden. Gelukkig kunnen we van tevoren preventieve maatregelen nemen, om te voorkomen dat het virus ons te pakken krijgt. Verkoudheid of griep, hebben we allemaal wel eens. Voor sommige mensen schijnt het er iedere keer bij te horen. Leuk is anders, want met een flink virus kunnen we ons behoorlijk belabberd voelen. Maar niet iedereen wordt er echt ziek van. Sommige mensen lijken de verkoudheid of griep gemakkelijker te verdragen dan anderen; bijna zonder klachten. Snotteren, hoesten en niezen zijn dan vaak de enige tekenen van hun verkoudheid. Terwijl sommige mensen koorts en hoofdpijn krijgen en soms in bed belanden. Hoe kan dat nou? Pech? Nee. Daar heeft het gelukkig niets mee te maken. U heeft behoorlijk veel invloed op uw ziekteproces. Hoe ziek u van een virus wordt, is afhankelijk van hoe sterk uw immuunsysteem is. Hoe goed uw darmen functioneren en hoe veel afvalstoffen uw lichaam te verwerken heeft. Hoe gezond u eet en leeft, is dus van essentieel belang.
Bestrijden van een verkoudheid of griep is één ding, maar het is natuurlijk veel beter als u kunt voorkomen dat u verkouden wordt. Locomotorius wilt u vandaag graag enkele tips geven over hoe u uw immuunsysteem een boost kunt geven, waardoor u uw weerstand tegen het virus, enorm kunt versterken. Zelf als u al ziek bent, zou het verstandig zijn om deze tips toe te passen om weer sneller uit uw bed te komen..
Zo geeft u uw immuunsysteem een boost:
• Eet veel producten die van nature rijk zijn aan vitamine C. De vitamine stimuleert ons lichaam tot de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Deze zorgen er op hun beurt voor dat een virus actief wordt bestreden. Hoe minder deze producten bewerkt zijn, hoe meer vitamine C ze bevatten.
• Voeg veel verse groenten en fruit toe aan uw eetpatroon. Ze zijn rijk aan vezels die de werking van uw darmen verbeteren. Als het virus u toch bij uw keel gegrepen heeft, zult u er minder last van hebben en er sneller van af komen.

• Drink in de periodes wanneer verkoudheid en griep heersen, minder koffie. Drinkt u veel koffie; dan verliest u ook veel vitamine C. U kunt beter uw koffie vervangen door kruidenthee of groene thee, als u verkouden of grieperig bent of dreigt te worden.
• Vermijd geraffineerde suikers en alles waar deze suikers in zijn verwerkt. Geraffineerde suikers stimuleren onder andere de groei van slechte bacteriën in uw darmen. Dat verzwakt uw immuunsysteem zonder meer.
• Neem voldoende (nacht)rust en zorg voor dagelijkse ontspanning. Dat stimuleert uw immuunsysteem. Mensen die te weinig slapen, herstellen slechter van een ziekte.
We kunnen allemaal wel eens dat griepvirus tegen het lijf lopen, maar wees voorbereid en maak het hem niet gemakkelijk om u te kluisteren aan bed. Boost uw immuunsysteem.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com