Zaterdag 15 december 2018

1 LOCOMOTORIUS RUBRIEK

1 LOCOMOTORIUS RUBRIEK 2Slechts weinig dames zullen zich er niet aan storen. De rimpeltjes en bobbeltjes, meestal rondom de billen of heupen. We hebben het over cellulite. Als we de cijfers mogen geloven, kampt ongeveer 80-90% van de vrouwen met cellulite. Deze huidaandoening moet niet verward worden met cellulitis. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie van het onderhuids bindweefsel. In de volksmond spreekt men nog te vaak van cellulitis i.p.v. cellulite. Aan Locomotorius wordt vaak de vraag gesteld wat hieraan te doen is. Of krachttraining de oplossing is? Voordat we hier antwoord op geven, zullen we eerst aangeven wat cellulite eigenlijk is. Cellulite (ook wel sinaasappelhuid genoemd) is namelijk een plaatselijke stofwisselingsafwijking van onderhuidsweefsel. Men heeft allerlei onderzoeken gedaan. O.a. met MRI-scans. De wetenschappers hebben kunnen constateren dat de rimpels ontstaan door duidelijke veranderingen in het onderhuids vetweefsel. Ze ontstaan doordat het weefsel rondom de vetcellen minder elastisch wordt. Hierdoor krijgen de vetcellen de overhand en gaan zich misdragen. Als kleine ettertjes oefenen ze druk uit op de huid. Ondanks de vele onderzoeken zijn er nog steeds veel discussies over de precieze oorzaak en behandeling van cellulite. Onderzoekers vinden dat er nog te weinig bekend is om harde uitspraken te doen.
Wel wordt gesteld dat vrouwen die geen last hebben van cellulite, goede genen hebben. Dit geldt ook voor mannen. We horen u al denken. Mannen? Ja, mannen kunnen ook cellulite hebben. Als cellulite uw huis heeft overgeslagen, heeft u een sterke beschermingslaag die vet op zijn plaats houdt. Net zoals bij vele andere aandoeningen, spelen buiten het huidweefsel om, ook hormonale en genetische factoren een rol.
Terugkomend op de titel van dit artikel; helpt krachttraining bij cellulite?… We zullen u moeten teleurstellen. Het antwoord is ‘nee’. Krachttraining helpt niet bij cellulite. Als we de literatuur erop naslaan, zien we dat krachttraining niet helpt omdat het om een huidaandoening gaat. In de praktijk kunt u dat terug zien bij jonge meiden, die ondanks een laag vetpercentage, toch nog last hebben van cellulite. Er zijn honderden vrouwen met een platte buik, die alsnog last hebben van de sinaasappelhuid op benen, heup en billen.
Maar één geruststelling. Cellulite kan geen kwaad en is niet per definitie ongezond. Toch zitten veel vrouwen er heel erg mee omdat het voor hun gevoel niet past in het perfecte lichaamsbeeld en modeplaatje. Ze vinden cellulite gewoon niet aantrekkelijk. Anderen vinden het zelf onesthetisch.
Helaas is er simpelweg geen magische oplossing voor handen. Maar laat ons toch even terug gaan naar die krachttraining. Ondanks we hierboven aangaven dat krachttraining niet helpt bij het bestrijden van cellulite, is het beslist niet verkeerd om toch te gaan sporten. En om zelf aan krachttraining en cardio te gaan doen. Door de combinatie van kracht- en cardiotraining, zal uw huid er sowieso beter uit gaan zien, waardoor cellulite minder zichtbaar wordt. Let wel; het zit er nog, maar wordt minder zichtbaar. Verder zult u door krachttraining meer tonus (spierspanning) in uw spieren krijgen, waardoor u strakker oogt. Uw spieren worden immers sterker. Door de krachttraining zult u ook meer energie verbruiken en sneller afvallen. Eet verder gevarieerd en uitgebalanceerd, drink voldoende water en groene thee voor een optimale vochthuishouding. Als u er fitter en gezonder uitziet, zal cellulite ook minder opvallen. Maar vergeet niet, echte schoonheid komt van binnen uit. Succes.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola