Gynaecoloog Satish Mohan: “Ontbreken abortuswet kan leiden tot de dood”

Gynaecoloog Satish Mohan
Gynaecoloog Satish Mohan
“Meeroken begint al in de moederschoot. Ook rokende vaders hebben invloed op het ongeboren kind.” Dit zegt gynaecoloog Satish Mohan in een vraaggesprek met Dagblad Suriname. “Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken of vaak in een rokerige omgeving verblijven zorgen ervoor dat het ongeboren kind meerookt, met alle gevolgen van dien. Roken heeft een ongunstige invloed op de ontwikkeling van de placenta en zorgt ook voor een verminderde bloeddoorstroming met ontwikkelings- en groeistoornissen tot gevolg.”
De gynaecoloog onderkent ook het probleem van tienerzwangerschappen in Suriname. “Dat komt inderdaad heel veel voor” zegt hij, terwijl hij direct aangeeft dat er een goed anticonceptiebeleid moet zijn, waardoor het aantal schooluitvallers vermindert. “Maar dat is ook een taak van de ouders, door verschillende taboes ligt daar ook een groot deel van het probleem, zo verbieden bepaalde ouders bijvoorbeeld het in het bezit hebben van condooms en andere anti conceptiemiddelen. En omdat de zwangerschap ongepland of ongewild is, gebruikt men vaak illigale alternatieven.” Mohan noemt bijvoorbeeld het gebruik van Misoprostol, een medicament, maar wordt door sommigen gebruikt om zwangerschappen te stoppen. Deze manier van abortus wordt veroorzaakt door het ontbreken van een abortuswet. “Het probleem is dat de mensen niet goed geïnformeerd zijn waardoor er bloedingen en complicaties optreden. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid en zelfs de dood.”
“Het is dus belangrijk om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp”, zegt Mohan. “Er zijn organisaties die dat ook al doen.” Hij noemt daarbij Stichting Lobi en het Moeder- en Kindcentrum in ’s Lands Hospitaal. Echter geeft hij aan dat ook via de media en social media de bewustwording op gang gebracht moet worden. “Want in bepaalde van onze culturen is er zo een groot taboe dat mensen soms zelfs overgaan tot zelfmoord. Ook op school zal er meer educatie en voorlichting moeten komen, niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de ouders, zaken bespreken en uit de taboesfeer halen.”

error: Kopiëren mag niet!