Frankrijk stelt Suriname ultimatum

Suriname moet dit jaar nog maatregelen nemen tegen de duizenden illegale goudzoekers die op haar grondgebied actief zijn. Doet het dat niet, dan trekt Frankrijk een streep door verschillende projecten die het momenteel samen met Suriname uitvoert. Dat melden Franse media.
Frankrijk en Suriname delen door het Franse overzeese departement Frans-Guyana een grens van 520 kilometer lang. In dat moeilijk begaanbare gebied, dat bijna volledig met tropisch regenwoud is bedekt, zijn honderden illegale goudzoekers actief. Ook op de Marowijnerivier, de natuurlijke grens tussen beide landen, wordt vanaf grote boten naar het edelmetaal gezocht. Daarbij wordt uiterst giftig kwik gebruikt, een ecologische ramp.
De goudzoekers – vooral Surinamers en Brazilianen – die zich op Frans grondgebied begeven, worden hard aangepakt door het Franse leger. Dat leidt regelmatig tot vuurgevechten, waarbij in 2012 zelfs twee Franse militairen werden doodgeschoten.
Gedogen van illegale goudzoekers
Op Surinaams grondgebied worden de goudzoekers echter gedoogd. Voor de Fransen is de maat nu vol. Prefect Éric Spitz waarschuwde medio april de Surinaamse autoriteiten op een bijeenkomst in Frans-Guyana, meldt dagblad France-Guyane. Het nieuws raakte nu pas bekend.
‘Indien Suriname ons niet helpt bij de bestrijding van illegale goudwinning zullen alle gezamenlijke economische projecten worden stopgezet’, vertelt Spitz aan de krant. ‘We denken dan vooral aan het bevriezen van de afspraken die we hebben over visserij. Ook de aanschaf van een nieuwe overzetboot tussen Frans-Guyana en Suriname, waarvan was afgesproken dat wij het grootste deel zouden betalen, komt dan in het gedrang.’ Frankrijk financiert momenteel eveneens de bouw van een ziekenhuis op de Surinaamse oever van de Marowijnerivier.
Van Surinaamse zijde zou zijn gereageerd dat het land de problemen wel wil aanpakken, maar dat dat niet eenvoudig is. Wél heeft Suriname beloofd om voor het einde van dit jaar een internationaal verdrag te ondertekenen dat kwikgebruik aan banden moet leggen.
In het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana is ook voormalig rebellenleider en parlementslid Ronnie Brunswijk erg actief als goudzoeker. Hij verzet zich al jaren tegen elke samenwerking met de Fransen, zoals gezamenlijke legerpatrouilles op elkaars grondgebied. Brunswijk moet in Nederland nog een celstraf voor drugssmokkel uitzitten. Hij vreest dat het Franse leger hem tijdens zo’n gezamenlijke patrouille zou kunnen arresteren en laten uitleveren aan Nederland.

error: Kopiëren mag niet!